Officier Sijl: “Ik werk eigenlijk net zoals een voetbaltrainer met zijn spelers werkt”

In het voetbal weten we allemaal hoe belangrijk een goed functionerende defensie is. Door de aanvallers van de tegenstander onschadelijk te maken leg je de basis voor succes. Ook op gebied van internationale veiligheid is verdediging belangrijk. De belangrijkste speler hierin is natuurlijk het ministerie van Defensie dat altijd op zoek is naar de beste teamplayers om hun eenheden zo sterk mogelijk te maken. Eén belangrijke functie binnen Defensie is die van Officier Technische Dienst. In een speciaal interview met Officier Sijl vroegen we hem naar het bijzondere werk als Officier en de overeenkomsten tussen Defensie en het voetbal.

Ewout, wat houdt Officier Technische Dienst bij de Landmacht in?

Ik ben eigenlijk een soort people manager. Een Officier Technische Dienst kan een heleboel functies bekleden binnen Defensie, maar mijn focus ligt vooral op de logistieke kant. Ik hou me bezig met personeelszaken en creëer de randvoorwaarden waarbinnen mijn mensen kunnen presteren. Mijn team houdt zich voornamelijk bezig met technisch onderhoud van lichte voertuigen die onze gevechtseenheden nodig hebben. Dit betreft alle voertuigen die getransporteerd kunnen worden per helikopter. Denk hierbij aan jeeps, quads, off road motoren, LSV’s (luchtmobiel speciaal voertuig). Naast voertuigen doen we ook veel aan wapens en radio’s, die zijn misschien nog wel belangrijker.

We begrepen dat je een opleiding tot Officier hebt gedaan om hier te komen. Welke HBO-opleiding heb je hiervoor afgerond?

HBO Bouwtechnische bedrijfskunde (BTB). Dit is een technische opleiding, maar wel vrij algemeen. Toch kun je met een basis technische opleiding een technische functie bekleden binnen Defensie. In mijn geval is de basiskennis voldoende en erg prettig om te hebben, omdat ik op dagelijkse basis met technische collega’s moet kunnen communiceren over techniek. Zonder enige technische kennis zou mijn draagvlak snel verdwijnen.

Jouw opleiding tot Officier duurde ‘maar’ anderhalf jaar. Kun je het zien als een soort ‘master’ en wat leer je in deze relatief korte periode?

Omdat ik al een HBO-opleiding had afgerond, kon ik inderdaad de Korte Officiersopleiding (KOO) aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda doen. Daarna heb ik een Vaktechnische Opleiding (VTO) gedaan. Toch had ik bij de start van mijn HBO-opleiding nooit gedacht bij Defensie uit te komen. Mijn ouders vonden dat ik eerst een ‘gewone’ opleiding moest doen. Toen ik afstudeerde was er in mijn richting niet zoveel werk te vinden en toen dacht ik “laat ik eens bij Defensie gaan kijken”. Dat beviel me wel.

Je kunt mijn anderhalf jarige opleiding bij de KMA niet echt vergelijken met een master. Het lijkt meer op een werkstage. Je wordt een jaar lang heel algemeen opgeleid tot Officier, in de breedste zin van het woord. Na afronding van dat jaar moet je op niveau van een Officier kunnen denken en beslissen. In de VTO (Vak Technische Opleiding) ga je specifiek kennis maken met de eenheden waar jij mogelijk terecht gaat komen en leer je meer over een bepaald vakgebied binnen Defensie.

Ik heb wel gemerkt dat er op een HBO een stuk meer theorie bij komt kijken. Bij de KMA is de verdeling tussen theorie en praktijk eerder 50/50. Je leert schieten, granaat gooien, zelfhulp of kameradenhulp toepassen, patrouille lopen, et cetera. Met name dat leren schieten is echt gaaf. In het begin is het behoorlijk spannend, want je schiet echt met scherpe munitie, maar na verloop van tijd geeft het elke keer weer een kick om na het eerste schot weer de kruitdampen in te ademen. Daarnaast sporten we ook veel, want bij Defensie moet je fit zijn.

Op wat voor manier was de studietijd voor de Korte Officiersopleiding anders of leuker dan je bacheloropleiding?

Het is heel moeilijk te bevatten voor iemand die het nooit heeft meegemaakt. Op de KMA in Breda zit je elkaar een jaar lang letterlijk op de lip. Door alle oefeningen en momenten die je samen hebt, word je in een jaar tijd heel hecht met elkaar. Je raakt levenslang bevriend. Dat is iets heel speciaals en dat maakt het ook zo mooi. En daarbij zit je in het centrum van Breda, dat is perfect. Leuk om af en toe de bloemetjes buiten te zetten voor wie daar zin in heeft. Daarnaast heeft de opleiding ook een studentenkorps, dat activiteiten organiseert en de beruchte ontgroening hoort daar ook bij. Maar daar mag ik natuurlijk niet teveel over vertellen. Die moet je ondergaan, dus als je daar meer over wilt weten dan weet je waar je moet zijn. Achteraf is het allemaal leuk, haha.

En waarom ben je uiteindelijk bij de Defensie gaan werken? Had je niet ook direct in het bedrijfsleven aan de slag gekund?

Na mijn afstuderen lag het werk niet voor het oprapen en toen heb ik voor Defensie gekozen. Maar als ik opnieuw zou moeten kiezen dan zou ik het zo weer doen. Geen twijfel. Het salaris is, onderaan de streep, ongeveer gelijk als die in de burgermaatschappij, zoals wij dat hier noemen. Daarbij is dit ook nog eens veel mooier werk. Geen dag is hetzelfde, je kunt veel sporten en bent veel buiten. Dat maakt het zo bijzonder. Daarnaast is iedereen binnen de organisatie heel behulpzaam. Het is ook geen probleem wanneer ik als manager drie kwartier met een collega ga zitten buurten over zijn werk. Dat is ook gewoon werk. Er wordt veel tijd gestoken in de ontwikkeling van de persoon.

Zoals je misschien weet is Never Offside een website over voetbal. Als we een parallel trekken tussen voetbal en Defensie, moeten we jou dan zien als de aanvoerder van jouw team?

Die parallel tussen mijn afdeling en een voetbalteam kun je inderdaad best trekken. In dat geval ben ik niet echt de aanvoerder, maar meer de trainer/coach. Ik heb kennis van zaken, zet mijn mannen op de juiste plek, schep de randvoorwaarden waarbinnen mijn team kan presteren, maar de uitvoering wordt gedaan door mijn collega’s. Eigenlijk net zoals een voetbaltrainer met zijn spelers werkt. In mijn werk vind ik mensenkennis ook heel belangrijk, maar dat geldt voor een coach waarschijnlijk ook.

Heeft de opleiding en het werk als Officier je als mens veranderd? Welke lessen neem je mee in het dagelijkse leven en misschien zelfs in sportverband.

Heel erg. Ik ben communicatief veel beter en ook een stuk directer geworden. Als ik op straat iemand zijn peuk op de grond zie gooien dan zeg ik daar wat van. Dat zou ik eerder niet gedaan hebben. Daar had ik de ballen toen niet voor. Mijn verantwoordelijkheidsgevoel is ook gegroeid doordat ik nu de verantwoording draag voor een groep van 34 mensen. Die moet je regelmatig toespreken, dus je raakt gewend aan het presenteren voor grote groepen. Door mijn voorbeeldfunctie ben ik veel integerder geworden dan dat ik voorheen was. Ik was nog weleens een boefje, maar sinds mijn tijd bij Defensie is dat veranderd. Een ander aspect waarop je als mens bij Defensie veel verandert is je fysieke gesteldheid. Je sport hier 3 keer per week, alles van voetbal tot fitness, en dan raak je behoorlijk fit. Je hoeft geen drie meter breed te worden, want daar heb je net als in het voetbal niet zoveel aan, maar je moet allround fit zijn en atletisch.

Dit interview gaat voornamelijk door voetballers gelezen worden en ongetwijfeld zijn er types die zich binnen hun voetbalteam herkennen in jouw taken. Waaraan kan een Officier in spé zichzelf herkennen?

Wanneer je bijvoorbeeld aanvoerder van een voetbalteam bent en je de rol goed vervult, dan heb je de basis al te pakken: leidinggeven, mensen aanspreken, verantwoordelijk zijn, een hoger doel voor ogen hebben. Maar wat mij betreft hoef je geen geboren leider te zijn om Officier te kunnen worden. Ben je geen aanvoerder van je team, dan wil dat nog niet zeggen dat je ongeschikt bent om later Officier te worden. Misschien sta je gewoon wat minder graag in de spotlight, maar heb je wel dezelfde kwaliteiten. Belangrijk is dat je jouw collega’s durft te coachen en ze beter probeert te maken. Dat is zowel in het voetbal als bij Defensie ontzettend belangrijk.

Ben jij bijna klaar met je HBO- of universitaire studie? Start dan net als Ewout je carrière als Officier. Ontdek je mogelijkheden hier.