Om deze redenen zijn lange spelers vaak minder ‘goede voetballers’

Al jaren wordt er in Nederland geschreeuwd om grote en fysieke spelers. Tegenwoordig zouden we te gefocust zijn op het voetballende/technische aspect, terwijl we bomen van spelers nodig hebben die fysiek hun mannetje staan. Nadeel aan deze spelers is vaak dat ze technisch minder begaafd zijn. Je ziet het vaak al aan de manier waarop lange spelers bewegen. Een tikkeltje slungelig en een beetje onhandig in de kleine ruimtes, maar waarom zijn lange spelers op technisch gebied vaak in het nadeel ten opzichte van kleine spelers?

Minder goede controle over ledematen

De bewegingen van de armen en benen van lange mensen zien er vaak wat slungelig uit en dat heeft te maken met de lengte van hun zenuwen. Lange mensen hebben langere zenuwen dan kleine mensen, waardoor het langer duurt voordat de boodschap van hersenen naar ledematen onderweg is. Puur omdat de afstand die de prikkel moet afleggen een stuk langer is. Natuurlijk gaat het dan om fracties van een seconde, maar dit kan zomaar het verschil betekenen tussen een goede aanname en een bal die van de voet springt.

Hoger zwaartepunt, grotere draaicirkel en minder snelle acceleratie

Een technisch begaafde speler is vaak goed in de kleine ruimtes, maar voor lange spelers is dit een stuk moeilijker. Ze hebben een hoger zwaartepunt, waardoor hun balans minder is, maar ook de draaicirkel en acceleratie werken in het nadeel van de grotere jongens.

We kunnen dus wel pleiten voor een team van twee meter lange en sterke spelers, maar uiteraard zijn er ook gewoon kleine, technisch begaafde spelers nodig om het de tegenstander in kleine ruimtes lastig te maken. Volgens deze 5 wetenschappelijke redenen zijn kleine voetballers zelfs vaak de beste. In de perfecte situatie heb je een evenwichtige combinatie van beide.