Dit onderzoek naar de waarde van FUT pack openings is schokkend

Ooit het gevoel dat je veel te veel aan FIFA Ultimate Team uitgeeft en dat je er veel te weinig voor terug krijgt? Vooral in het geval van pack openings is dat vaak het geval en vallen de ‘beloningen’ zwaar tegen. Maar hoe zit het precies met het geld dat je er aan uitgeeft en wat je ervoor terug krijgt? Rune Mentzoni, van de University of Bergen, National center for gaming and gambling research, heeft het onderzocht en de resultaten zijn schokkend te noemen.

Onderzoek FUT pack openings

Rune startte het onderzoek in februari en is daar (voorlopig) mee gestopt in mei. In die tijd heeft hij 453650 FIFA punten uitgegeven, wat neerkomt op zo’n €3800 als de punten in bundels van 12.000 gekocht worden. Hij heeft 651 packs geopend, waarvan hij elk item heeft opgeslagen in een catalogus en de waarde ervan is gecheckt via futbin.com op het moment van openen.

In totaal heeft hij 9961 items gekregen, waarvan 6992 spelerskaarten waren en 4483 waren ‘rare gold’ cards. Van die spelers waren er slechts 70 ‘in form’ (TOTW/TOTS). De meeste daarvan hadden een kleine waarde, met een paar uitzonderingen. Met de €3800 heeft hij welgeteld nul (!) icons gepackt. Nul ja. De top 9 ‘rare gold’ kaarten, met een rating van 91-94, heeft hij ook welgeteld nul keer gepackt. Treurig.

Het werd ook pijnlijk duidelijk dat de ‘rare gold’ kaarten niet random uitgedeeld worden, maar dat de minder waardevolle veel meer worden uitgedeeld dan de dure. Ongeveer 10% van de ‘rare gold’ kaarten in FUT hebben namelijk een rating van 85-89 en ongeveer 1% heeft een rating van 90 of meer, maar slechts 1.6% (van 85-89) en 0.02% (90+) van de spelers die hij packte zaten in deze rating-categorieën.

Wat is de ROI?

Rune Mentzoni rekende ook uit wat de ROI (return on investment) is bij de packs, oftewel wat je in waarde terugkrijgt per uitgegeven FIFA coin. Dat deed hij door de totale van waarde van elke kaart in een pack te delen door EA’s vraagprijs voor dat pack. Dus: een pack met items die in totaal 50.000 coins waard waren en 100.000 coins kostte heeft een ROI van 0.50 (50%), terwijl een pack met items die in totaal 200.000 waard waren en 100.000 coins kostte een ROI heeft van 2.0 (200%).

Van de 651 packs die hij geopend heeft was de gemiddelde ROI 0.58 (58%). Niet best dus. Maar, dit gemiddelde is nog behoorlijk ‘scheef’ door de uitschieters in packs met heel veel waarde. Een betere indicatie van wat je uit een pack zou kunnen verwachten is de mediaan (de waarde van het middelste pack) ROI die op 0.389 (38.9%) lag.

Vrij schokkende getallen die duidelijk maken dat EA toch wel een vies spelletje speelt als het op Ultimate Team aankomt. Ze wekken de illusie dat je met bepaalde packs kans hebt op heel sicke spelers, maar die kans is eigenlijk zo goed als nul. Op zich is het geen nieuws en zeker dit jaar is er al veel kritiek op het ‘microtransactie’ systeem, maar met deze cijfers wordt het echt duidelijk hoe gestoord het is. Voor het volledige onderzoek kun je hier terecht.

Het kopen van FUT packs zou in de toekomst trouwens verboden kunnen worden. Meer daarover lees je hier.