Onderzoek: de invloed van tattoo’s op je zweetklieren

In het gemiddelde voetbalteam zal zo’n 50% van de spelers minimaal één tattoo hebben. Ziet er super cool uit natuurlijk en alle profs hebben er eentje, dus waarom niet? Als je naar de artiest gaat die hem laat zitten weet je dat je wat pijn gaat lijden en dat de tattoo vervolgens behoorlijk wat verzorging nodig heeft. Maar wist je al dat die tattoo blijvende gevolgen heeft voor je lichaam? Volgens een Duits onderzoek zijn er namelijk zweetverschillen tussen de getatoeëerde huid en de ‘schone’ huid.

Tattoo’s & huid

Tijdens het zetten van een tattoo prikt de naald op dezelfde diepte als waar de zweetklieren zitten, dus je kunt je vast wel voorstellen dat het gevolgen heeft. Verschillende mannen met een tattoo van minimaal 5 centimeter werden onderzocht middels een minuscuul schijfje waarop de huidvocht werd opgevangen. Conclusie: de getatoeëerde huid zweet minder dan de normale huid, omdat de tattoo de zweetklieren aantast & daardoor hun werk niet optimaal kunnen doen.

Als je een heftige zweter bent lijkt het daarom slim om een oksteltattoo te laten zetten, maar let wel op: het zweet bevat meer natrium per vierkante meter op een getatoeëerde huid. Het zweet is dus geconcentreerder per druppel. Je kunt trouwens ook gewoon voor deodorant kiezen. Iets goedkoper en minder pijnlijk.

Leestip: 10 gouden tips voordat je jouw eerste tattoo laat zetten

Bron: Men's Health