Onderzoek: mensen met een ‘kwade dronk’ leven langer

Bij het lezen van de titel van dit artikel zullen er vast al wat namen bij je zijn opgekomen van gasten die ontzettend irritant, baldadig en/of agressief worden als ze een drankje teveel op hebben. Geen pretje voor de mensen om die dronken gast heen, maar voor zichzelf eigenlijk ook niet. Diegene kan er namelijk niet zoveel aan doen, maar er is wel een pluspunt voor de man/vrouw met de ‘kwade dronk’: ze leven langer.

Mensen met een kwade dronk leven langer

De universiteit van Helsinki heeft onderzoek naar dit fenomeen gedaan en ze kwamen erachter dat de ‘kwade dronk’ ontstaat door een genetische mutatie. Bepaalde mensen die over die mutatie beschikken zijn vatbaarder voor impulsief gedrag als ze teveel gezopen hebben. Dat is een minpuntje, maar het grote voordeel is dat ze minder kans hebben op obesitas en diabetes.

Volgens de onderzoekers werkt de mutatie als een schild tegen obesitas en diabetes. Het zou namelijk effect hebben op het testosteron en energie metabolisme. In een koude- en voedingsarme periode als de ijstijd zou het een voordeel bieden doordat de mannen met de mutatie vroeger konden leven met een lagere calorie-inname. Het hoge level testosteron, waar de agressie vandaan komt, zorgde er weer voor dat ze beter voedsel konden bemachtigen dan anderen.

Het onderzoek werd overigens uitgevoerd onder 98 Finse mannen die 25 tot 30 jaar oud waren. Nu weet je in ieder geval waarom die ene maat/teamgenoot zo bloedirritant is als ‘ie weer dronken is.

Word jij niet baldadig, agressief of irritant als je dronken bent, maar doe je wel andere domme dingen zoals het bellen van een ex, je trainer of raak je altijd iedereen kwijt? Dan is deze geniale app de oplossing.

Bron: Gewoonvoorhem