Onderzoek bewijst: Nederlanders lopen massaal op jarige Nike Air Max

Waarschijnlijk is er geen schoen die we vaker in het straatbeeld zien terugkomen dan de sneaker die vandaag zijn 30e verjaardag viert: de Nike Air Max. Onderzoek gedaan door modeblog Dresscode.nl wijst dit ook uit. Van jong tot oud, van Noord tot Zuid, Nederland loopt massaal op deze ubercomfortabele sportschoen.

Boven de rivieren

In het kader van dit onderzoek ondervroeg Dresscode 1.150 Nederlanders, in alle leeftijdscategoriën, over hét klassieke sneaker model van Nike. Met name in Overijssel ontdekte men veel liefhebbers van de iconische schoen. Maar liefst 36 op de 100 inwoners van Overijssel heeft momenteel een paar Air Max in de kast staan, of heeft in het verleden één of meerdere paren in hun bezit gehad. Ook in Friesland (34 op de 100) en in Noord-Holland (33 op de 100) is het percentage mensen dat op Air Max loopt, of ooit heeft gelopen, bovengemiddeld hoog.

Jeugd

De Air Max is het populairst bij jongeren tot 21 jaar: 27,3% van de onderzochte jongeren geeft aan de sneaker op dit moment te dragen. Daarnaast geeft 6% van de jongeren aan, minimaal drie paar Air Max sneakers te hebben of in het verleden te hebben gehad. Dat zijn dus de echte liefhebbers.

Mannen vs. vrouwen

Opvallend genoeg zit er qua populariteit van de Air Max weinig verschil tussen mannen en vrouwen. 28,7% van de vrouwen heeft de Nike Air Max sneaker in haar bezit of ooit gehad, terwijl dit percentage bij de mannen 31,4% is. Vanaf 51 jaar en ouder dragen mannen de Nike Air Max opvallend vaker dan de vrouwen. 21% van de mannen boven de 51 jaar droeg of draagt de Nike Air Max, tegenover 14,9% van de vrouwen. Grote kans dat je vader dus ook nog ooit een paar van deze jongens gedragen heeft.

Historie

De eerste Air Max werd exact 30 jaar geleden op de markt gebracht, en dit was de eerste schoen met een zichtbare ‘air unit’. In de jaren ‘90 was de schoen razend populair onder subculturen, zoals de hiphoppers en de gabbers. Daarna verdween de Air Max een tijd uit het publieke oog, om vervolgens in 2011 aan een ware revival te beginnen. Vandaag de dag is de Air Max overal terug te zien, bij zowel jongeren als bij fashionista’s, sporters en huisvaders.

De schoen hierboven maakt deel uit van de hele vette verjaardagscollectie. Hier check je de geheel nieuwe Nike Air Max Day collectie.

De overige statistieken uit het onderzoek door Dresscode.nl vind je hier.