De 8 ongeschreven regels van een amateurvlagger

Als amateurvereniging in de lagere klassen heb je niet de luxe van onpartijdige vlaggers en dat zorgt nogal vaak voor ontevredenheid, heel zachtjes uitgedrukt. De amateurvlaggers hebben namelijk hun eigen ongeschreven regelboekje waarin, heel begrijpelijk, hun cluppie altijd bevoordeeld wordt. De kans dat jullie vlagger zich aan deze regels houdt achten wij 99%.

Twijfel = voordeel eigen team

Of het nu om buitenspel gaat, een corner, vrije trap of simpele inworp, bij twijfel vlagt jullie grensrechter sowieso in het voordeel van zijn eigen team. Tegenstanders geven hem regelmatig de wind van voren, maar dat weerhoudt hem er niet van om de volgende keer gewoon weer hetzelfde te doen. Pilsje voor de vlagger.

Hanteer een grijs gebied van 1 meter

Hij kent de buitenspelregel vast wel, maar hij gebruikt een variatie daarop. Hij rekent namelijk alles tot één meter ‘niet buitenspel’ toch als buitenspel. Zo’n klein stukje is bijna niet te zien en al helemaal niet voor de scheidsrechter.

Op één lijn met de verdediging lopen is niet nodig

Zijn zicht is wel zó goed dat hij echt niet met de laatste man mee hoeft te rennen om te zien of de spits van de tegenpartij buitenspel staat. Althans, dat denkt hij. Of hij kan het niet bijhouden natuurlijk.

Tegengoal in de laatste minuut is sowieso vlaggen

Jouw team staat op het punt om een belangrijke overwinning binnen te slepen, totdat de spits van de tegenpartij in de 93e minuut de gelijkmaker maakt. De vlag gaat echter omhoog. Waarom? Geen idee, valt te proberen toch? Misschien is die scheids wel zo stom om het te geloven en dan heb je toch mooi die 3 punten binnen.

Minimaal één discussie met de scheids per wedstrijd

Aangezien de scheids wél onpartijdig is zal hij zo af en toe zijn vraagtekens bij de beslissingen van de grensrechter zetten. Andersom natuurlijk ook. In het voorbeeld van de tegengoal hierboven: de grensrechter steekt zijn vlag omhoog, maar de scheids telt hem toch. De vlagger blijft stug met de vlag omhoog totdat de scheids verhaal komt halen. Heeft-ie toch weer z’n discussie binnen.

Zeuren dat de bal niet op de juiste plek ligt

Als de tegenpartij een vrije trap krijgt is hij vlijmscherp. ‘Scheidsrechter! Die bal moet 30 centimeter naar achter!’ Dat doet hij niet alleen om de bal ook echt een paar centimeter terug te krijgen. Dat doet hij vooral om de vrije trap-nemer even te irriteren. Als die vrije trap vervolgens over het vangnet belandt is zijn missie geslaagd.

Mag speler van tegenpartij afleiden

Niet alleen tijdens een vrije trap zal hij er alles aan doen om de tegenstander uit zijn concentratie te halen. Bij een corner even wat tegen degene die ‘m neemt zeggen is toch niet verboden? Ook bij overtredingen of inworpen is hij niet bang om zijn mening te geven richting de tegenstander.

Reageer op opmerkingen vanuit het publiek

Dubieuze beslissingen leveren altijd opmerkingen vanuit het publiek op. Je zou zeggen: laat ze toch en reageer er niet op. De amateurvlagger vindt het echter nodig om zijn beslissing te verdedigen en het publiek even op de (ongeschreven) spelregels te wijzen. Daar wordt het publiek doorgaans niet vrolijker op.

Als je regelmatig op het punt staat om zo’n vlagger aan te vallen raden we je aan om onze 4 tips voor spelers met een kort lontje even te lezen. Die vlaggers staan er ook gewoon vrijwillig dus gedraag je alsjeblieft een beetje tegen deze mannen. En soms lijkt het makkelijker dan dat het is, dat bewijst onderstaande video wel.

Uitgelichte afbeelding: YouTube Kelderklasse 15