Ophef in België rondom armband die zelfs ‘seksuele activiteiten’ registreert

KRC Genk staat volop in de belangstelling vandaag. Met name Het Laatste Nieuws heeft flink wat ophef gecreëerd over zogenaamde Whoop-armbanden. Deze registreren de activiteiten van spelers 24 uur per dag, 7 dagen per week. Volgens het medium zijn sommige spelers not amused door dit ding en voelen zich als gevangenen. Hoe zit het nu precies met die armband en is die commotie eigenlijk wel terecht?

Whoop-armband

De Whoop is een armband die inmiddels door vele sporters in het buitenland wordt gebruikt. Gasten als LeBron James en Michael Phelps zijn twee zeer aansprekende voorbeelden. Het apparaat registreert je hartslag en hartslagvariabiliteit. Op basis hiervan wordt je herstelvermogen berekend en zelfs geanalyseerd hoeveel slaapuren je nodig hebt om de volgende dag fit aan de training te starten. De gadget is via een app gekoppeld aan je smartphone. Middels deze applicatie kunnen spelers alles inzien en wordt hen suggesties gegeven over de beste tijd om te gaan slapen en dergelijke. Super handig allemaal, maar het apparaat heeft een keerzijde.

Big Brother in Limburg: Racing Genk wil zelfs weten wat spelers ’s nachts doen

KRC Genk stelt de Whoop natuurlijk beschikbaar om de spelers fysiek optimaal in orde te krijgen. Dit betekent dat niet alleen de spelers, maar ook de physical coaches van de club de hartslag van de spelers analyseren. Dit zorgt bij enkele spelers voor ophef, want (zo stellen enkele media) op deze manier kun je zelfs achterhalen wanneer iemand seksueel actief is geweest. Een paar spelers hebben aan Het Laatste Nieuws laten weten het inbreuk op de privacy te vinden. Thomas Buffel (oud-Feyenoorder) weigert het apparaat en een anonieme speler vergelijkt het met een enkelband uit de gevangenis.

Ophef overdreven

De Belgische club vindt de ophef overdreven en wij zijn het daar eigenlijk helemaal wel mee eens. In een persbericht vertelt de club dat ze Whoop inzetten om spelers op een professionele manier te begeleiden en dat geen enkele speler wordt gedwongen om deze band te dragen. Daarbij meldt de vereniging dat de armband kan worden uitgeschakeld wanneer de speler dat wenst. Ongeveer de helft van de spelersgroep van KRC Genk gebruikt de band momenteel, zo stelt de persvoorlichter. Met name bij de jongere spelers uit de selectie schijnt dit apparaat toch in de smaak te vallen.

Dat laatste doet ons vermoeden dat het grotendeels een generatie-dingetje is. De huidige generatie is gewend om voor bepaalde doeleinden een deel van zijn/haar privacy in te leveren. Zeker wanneer het ze helpt om een betere speler te worden. Wij vinden dat een positieve instelling, maar natuurlijk begrijpen wij het ook dat een enkeling zich hier niet prettig bij voelt. Wat zou jij doen? Om of niet?

Je nachtrust kan op verschillende manieren verstoort worden. Kramp is een voorbeeld. Met deze tips voorkom je die vervelende kramp tijdens je slaap.