Parma heeft dit seizoen misschien wel de beste tenues in Europa

Na financiële problemen viel het doek voor Parma in 2015 nadat ze failliet verklaard werden. Een ramp voor de historische club, maar er werd in de Serie D direct een doorstart gemaakt onder de naam Parma Calcio 1913. De club werd meteen kampioen en promoveerde naar de Serie C. Ook daar bleven ze maar één jaartje, want via play-offs plaatsten ze zich voor de Serie B. Op 18 mei 2018 was het sprookje compleet door als tweede te eindigen en zo in drie jaar van de Serie D naar de Serie A te klimmen.

Als een feniks uit de as herrezen dus en dat vormt de inspiratie achter de drie tenues die Parma Calcio 1913 zal gaan dragen bij de terugkeer in de Serie A. Nu is het sowieso mooi om zo’n historische club terug te zien in de Serie A, maar in deze shirts is dat extra mooi.

Parma Calcio 1913 thuisshirt

Het thuisshirt is wit met de klassieke zwarte kruis op de voorzijde, geïnspireerd op de legendarische jaren ’70. Heerlijk ook die klassieke kraag en uiteindes van de mouwen. In de binnenkant van het shirt is een feniks geplaatst die voor de wedergeboorte van de club staat.

Parma Calcio 1913 uitshirt

Ook bij dit shirt gaan we weer terug in de tijd, want het is geïnspireerd op het iconische shirt dat 20 jaar geleden voor het eerst gedragen werd. De jaren ’90 waren een belangrijk tijdperk voor de club met veel legendarische spelers die furore maakte in het blauw en geel horizontaal gestreepte tenue.

Parma Calcio 1913 derde shirt

Dan bewaren we het vetste shirt voor het laatst. Errea heeft het shirt de naam ‘Black Phoenix’ gegeven en het moge duidelijk zijn waarom. Waarom de feniks een rol speelt hebben we al uitgelegd en het shirt is voornamelijk zwart. Ook hier komt echter het kruis weer terug, net als bij het thuisshirt, maar dan in een moderner jasje. Het clublogo is in een monochrome versie op de borst geplaatst, net als dat alle sponsors in het wit op het shirt staan.

Stuk voor stuk ijzersterke shirts, zeker met de gedachte van de wedergeboorte van de club erachter. Heel veel credits naar sponsor Errea dus! Wil je één van deze shirts scoren? De nieuwe Parma Calcio 1913 shirts zijn hier te bestellen.

Een andere Italiaanse club die dit seizoen in heel bijzondere shirts gaat spelen is Napoli. Zowel het thuis- als uitshirt heeft een heel sick design gekregen.