5 eigenschappen van de perfecte centrale verdediger volgens Ferdinand

De centrale verdediger van het team wordt ook wel als de rots in de branding gezien. Hij is de laatste halte voordat een aanvaller naar de keeper kan doorlopen en daarom wil je een speler op die positie die alles heeft wat nodig is in een goede centrale verdediger. Rio Ferdinand is een goed voorbeeld van zo’n perfecte CV en in gesprek met FourFourTwo geeft hij aan wat er nodig is op die positie om de top te halen.

Consistent

“Er zijn verdedigers die elke paar wedstrijden een 8 halen. Dat zijn goede spelers, maar echte toppers presteren elke week op dat niveau. Dat zijn de spelers die het team helpen om kampioenschappen binnen te halen. Toppers presteren daarnaast ook op de momenten dat het er echt toe doet. Je kunt altijd op hun rekenen wanneer je ze het meest nodig hebt tijdens het seizoen en laten de spelers rondom hem beter spelen.”

Concentratie

Van alle eigenschappen die verdedigers nodig hebben is concentratie het meest belangrijk volgens Ferdinand. “Ik blijf de hele wedstrijd praten. Zelfs als ik onzin aan het uitkramen ben, wat ik vaak doe, blijf ik praten. Het helpt jezelf en je mede verdedigers om scherp te blijven. Je schreeuwt instructies naar ze om ze te helpen, maar op hetzelfde moment houden die instructies jezelf ook scherp.”

Intelligentie

Dit lijkt misschien niet iets wat je kunt trainen, maar toch kun je wel degelijk een slimmere verdediger worden door te leren van je fouten en jezelf goed te positioneren. “De beste verdedigers ruiken gevaar voordat het er is. Ze positioneren zichzelf in plaatsen die het moeilijk maken voor middenvelders om een steekbal te geven of stappen voor een aanvaller voordat de pass gegeven is.

Toen ik een kind was had ik een coach die tegen me zei dat ik niet goed gespeeld had als mijn broekje niet vies was aan het eind van de wedstrijd. Ik denk daar het tegenovergestelde over. Ik wil juist met een brandschoon broekje het veld af stappen, want dat wil zeggen dat ik geen slidings nodig had om overeind te blijven.”

Moedig

Een centrale verdediger moet naast slim ook hard en moedig zijn. Je moet bereid zijn om je voet of hoofd in situaties te gebruiken die gevaarlijk kunnen zijn. “Er waren momenten waarbij ik van te voren wist dat ik geblesseerd kon raken of dat het pijn ging doen, maar toch moet je jezelf er dan voor gooien. Ik snap niet dat spelers zijn been terugtrekken of zo’n situaties uit de weg gaan. Ik zou me schamen. Als de bal gewonnen kan worden moet je daar simpelweg voor gaan.”

De juiste partner

Bijna elk team speelt met twee centrale verdedigers, dus die moeten goed bij elkaar passen en elkaar aanvullen. “Ik ben een voorstander van twee verschillende types centrale verdedigers langs elkaar. In een ideale situatie heb je er een die de bal graag aanvalt en kopduels wint, terwijl de andere het spel leest en onderschept voordat er gevaar gesticht kan worden. Ik denk niet dat het werkt als je dezelfde types hebt, want je hebt balans nodig.”

Nu rest dus de vraag: voldoen jullie centrale verdedigers aan de eisen die Rio Ferdinand stelt? Je kunt het ook van de andere kant bekijken trouwens. Dit zijn namelijk 5 tekenen van een ongeschikte centrale verdediger.

Bron: FourFourTwo