Dit zijn de perfecte rustperiodes na verschillende type trainingen

Als voetballer weet jij als geen ander wat spierpijn is. Elke week is het weer raak na de wedstrijd, maar wellicht ben je ook een type die er doordeweeks last van heeft doordat je ook naar de sportschool gaat en krachttraining doet. Spierpijn is een manier van het lichaam om aan te geven dat dat deel van je lichaam wat rust nodig heeft. Spierpijn herstel gaat sneller na cardio dan na krachttraining, maar wat is nou eigenlijk de perfecte rustperiode?

Rustperiode bij spierpijn

Natuurlijk is er geen gouden regel qua rustperiode voor iedereen, want het hangt af van verschillende factoren. Voeding, slaap, stress en je lichamelijke conditie zijn belangrijke punten bij het bepalen van de rustperiode. Toch kunnen we een gemiddeld schema met de aanbevolen herstelperiode en rust per training laten zien. Zo ziet dat er ongeveer uit.

  • Gemiddelde duurtraining (fietsen, hardlopen, skeeleren etc.) – 24 uur rust
  • Heftige duurtraining (langer dan 2 uur, of zeer intensief) – minimaal 48 uur rust
  • Gemiddelde krachttraining – 48 uur rust
  • Zeer intensieve krachttraining  – 72 tot 96 uur rust

Bij de rust na krachttraining gaat het natuurlijk om de rust die de bepaalde spiergroep nodig heeft die je getraind hebt. Als je die dag bijvoorbeeld de borst hebt getraind, kun je de dag erna bijvoorbeeld gerust je benen trainen. Zorg er dan wel voor dat de borstspiergroep genoeg rust krijgt.

Als je regelmatig last hebt van spierpijn weet je ook dat de spierpijn 2 dagen na het sporten het ergste is, maar weet je ook waarom? Dat lees je hier.

Bron: Men's Health