De PhantomVSN is Nike’s gloednieuwe voetbalschoen

Nu het WK erop zit gaat de blik volledig op het komende seizoen en Nike begint dat seizoen met een gigantische klapper. Vandaag werd namelijk de gloednieuwe PhantomVSN (Phantom Vision) onthuld, gericht op de spelverdelers waar visie, instinct en precisie centraal staan. De introductie van deze nieuwe kicksen betekent ook meteen het afscheid van een oude bekende, want de Magista gaan we niet meer terugzien.

Lang hoeven we daar niet over te treuren, want deze PhantomVSN maakt direct heel veel indruk. We gaan hier even de innovaties bespreken die in de schoen verwerkt zijn en dat zijn er een hoop. Natuurlijk staan we ook even stil bij de gruwelijke looks.

Quadfit

We beginnen met iets dat je aan de buitenkant niet ziet, maar wat van binnen het verschil maakt. Quadfit (hieronder links te zien) is namelijk een nieuw soort fit die ervoor zorgt dat de schoen zich perfect om de voeten vormt. Het is een naadloos mesh-materiaal die voor een ongeëvenaarde fit zorgt en helemaal niet ‘ingespeeld’ hoeft te worden. Haal ze uit de doos, trek ze om de voeten en ze zitten meteen perfect.

Quadfit heeft ten opzichte van geweven materiaal het voordeel dat het niet zo rekt, maar je voeten wel de bewegingsvrijheid geeft. De vezels passen zich aan naar de voet en geven support in alle richtingen. Het resultaat is een blijvende perfecte fit voor bijna elke voetstructuur, breed of smal.

Ghost Lace systeem

Op het eerste gezicht lijkt de schoen veterloos, maar dat komt door het Ghost Lace systeem. Het werkt als een veterhoes waardoor je de veters er perfect onder kunt stoppen en een beter oppervlak hebt om te passen en schieten. Waar adidas helemaal voor veterloos gaat, blijft Nike dus gewoon bij de veters, zodat je ze precies kunt strikken hoe je wilt en zo strak kunt doen als je wilt. Na het strikken kunnen de schoenen alsnog aangetrokken worden door de one-pull constructie, die voor een gelijkmatige druk over de lengte van de schoen zorgt.

‘We hebben heel veel onderzoek gedaan, met spelers gepraat en data geanalyseerd in het lab en de resultaten waren unaniem in het voordeel van veters om voor een goede fit te zorgen bij verschillende soorten spelers en hun wensen,’ aldus designer Phil Woodman. Toch wel een klein sneertje naar adidas.

Flyknit bovendeel & de zoolplaat

Een getextureerd Flyknit-bovendeel zorgt voor alle voordelen die je nodig hebt op het gebied van aannames, passing en schieten. Alles met het idee om de visie van een spelmaker tot uiting te laten komen met steekpasses en schoten uit de tweede lijn. De (rode) driehoek op de binnenkant van de schoen laat het gebied tussen de drie meest belangrijke botten in je voet zien, wat tegelijkertijd ook het perfecte gebied is om de bal mee te controleren. Handig én het ziet er heel vet uit!

Tenslotte is er nog de zoolplaat, die ook flink onder handen genomen is. Er is een Hyperprecision-zool onder de PhantomVSN geplaatst, waarmee je op hoge snelheid kunt wegdraaien en sprinten.

Gruwelijke looks

Tja, eigenlijk hoeven we hier niet heel veel woorden aan vuil te maken, want de foto’s spreken voor zich. Het is gewoon een retestrak design die binnen een paar weken meteen in drie kleuruitvoeringen gelanceerd wordt. Eerst wordt er een volledig zwarte variant uitgebracht, gevolgd door een lichtgrijze/rode combinatie en ten derde een soort bordeauxrood met zilver. Allemaal heel vet!

Lang hoeven we niet op de officiële release te wachten, want op 18 juli zal de volledig zwarte versie gelanceerd worden als onderdeel van een nieuwe collectie volledig zwarte Nike’s. De blackout Nike PhantomVSN is dan hier verkrijgbaar. We zullen ook nog over de aankomende Nike Stealth Ops Pack schrijven, dus hou de website in de gaten!

In ander Nike nieuws: ze hebben het WK gedomineerd en concurrenten als adidas volledig afgeslacht. Dat blijkt wel uit deze cijfers.