Is plassen voor de wedstrijd wel zo verstandig?

Vlug nog even je blaas legen voordat de wedstrijd begint. Voor sommigen is het een ritueel, maar beter ga je pas als je écht moet en niet uit gewoonte. Uitstellen van plassen heeft namelijk een aantal voordelige effecten die jij tijdens het voetballen (en andere acitiviteiten) nog wel eens goed kunt gebruiken.

Voordelen van een gevulde blaas

Psycholoog Iris Blandon-Gitlin van de California State University doet al jaren onderzoek naar de effecten van een gevulde blaas. Eén van de effecten is dat een gedeelte van je brein wordt geactiveerd dat je helpt om impulsen en afleidingen te weerstaan. Je zelfbeheersing wordt dus beter en je concentratie wordt verhoogd. Een aantal Nederlandse wetenschappers deden ook onderzoek naar het effect op het concentratievermogen.  De deelnemers uit het onderzoek die moesten plassen scoorden hoger op mentale focus dan de deelnemers die niet hoefden te urineren.

Verhoogde concentratie en zelfbeheersing kun je bij voetbal behoorlijk goed gebruiken. Let wel op, het is niet verstandig om urenlang met een volle blaas rond te lopen na het drinken van liters water. Blandon-Gitlin zegt dat de onderzochte deelnemers wel aandrang voelde, maar niet op knappen stonden. Zodra je pijn in je onderbuik of rug zou voelen dan is dat een signaal dat je veel te lang niet geplast hebt, aldus de uroloog.

Leestip: Kun je beter doorhalen of een paar uurtjes slaap pakken?

Bron: Mens Health