Hoe portretrechten tegenwoordig een transfer kunnen dwarsbomen

Lozano lijkt op weg naar Napoli, maar er is nog één probleempje wat de transfer kan dwarsbomen. Klaassen zal dit probleem bekend voorkomen. De Nederlander was in dienst van Everton en stond op het punt om naar Napoli te vertrekken en zo te ontsnappen aan de uitzichtloze positie bij The Toffees. Tot teleurstelling van manager Sam Allardyce, en vermoedelijk ook Klaassen zelf, ging de transfer niet door. Waarom? Portretrechten. Dit klinkt vrij pietluttig en onnozel, maar het is een bewijst dat ‘image rights’ een grotere invloed hebben om het moderne voetbal dan ooit gedacht. Hoe dat precies werkt leggen we  hieronder uit.

Portretrechten Davy Klaassen

Het gezicht van Davy Klaassen, en dat van andere populaire spelers, is geld waard. Best wel veel zelfs. Voornamelijk in Nederland is (of was) Klaassen een populaire voetballer en daarom zijn er bedrijven die zaken met hem willen doen. Dat geldt natuurlijk ook voor Lozano. Beiden staan ook onder contract bij Nike en ze zullen regelmatig gebruikt worden voor promotiedoeleinden van Nike.

Wat was nu het probleem bij de transfer naar Napoli? De Napoli president Aurelio De Laurentis eist dat zijn spelers 100% van de portretrechten aan Napoli afstaat wanneer ze bij zijn club tekenen. Wanneer Klaassen en zijn management hiermee akkoord hadden willen gaan zouden ze met al hun sponsors nieuwe afspraken moeten maken. En dat kost tijd, maar in het geval van contractbreuk vooral een heleboel geld.

Dus wiens schuld is het nu dat het hele verhaal niet is doorgegaan en dat de transfer van Lozano kan afketsen? De eis van Napoli is best ongebruikelijk, want de meeste clubs vragen 50% van de portrechten van een speler. Deze 50% is voldoende om clubs in staat te stellen de speler voor promotionele doeleinden in te zetten. Een voorbeeld, een Nike-speler als Lozano mag in zo’n geval wel gebruikt worden bij de lancering van een Kappa-tenue als dat van Napoli, zo lang er maar meerdere spelers bij betrokken zijn en het promoten van de club, en niet het merk, het doel is.

Bottom line: Napoli’s eis tot overdracht van 100% van de portretrechten is niet gebruikelijk en zou Klaassen destijds in de problemen hebben gebracht bij zijn sponsors. Zo blijkt maar weer dat het zakelijk aspect in voetbal een extreem belangrijkere rol speelt. Meestal hebben populaire spelers daar profijt van, maar het kan dus ook zomaar een transfer dwarsbomen.

Bron: soccerbible
Foto 1 & 2 : Voetbalshop