Prachtige mini-docu over Calcio Storico: de hardste voetbalvorm ter wereld

Voetbalgeschiedenis is de letterlijke vertaling van het Italiaanse Calcio Storico. De sport wordt alleen in Florence, de stad van Fiorentina, gespeeld en het is nog veel ouder dan het voetbal zelf. Je kunt het als een soort voorloper beschouwen, maar dan duizend keer agressiever. En als we eerlijk zijn heeft het ook vrij weinig met voetbal te maken, behalve dat er een bal aan te pas komt. Voor de rest is het zagen, knokken en veel bloed.

Calcio Storico

54 mannen stappen voor 50 minuten lang de ring en eerder mogen ze er niet uit. Als gladiatoren betreden spelers van de vier belangrijkste buurten in Florence de arena en spelen, of beter gezegd vechten, ze om de winst. Toch gaat het veel dieper dan voor de winst spelen. Het zit in het bloed van de bevolking, in de cultuur en ze spelen allemaal voor de trots van hun buurt en stad. Onderstaande minidocu van Copa 90 geeft een prachtig beeld van deze bijzondere en gewelddadige sport.

Wil jij wel meer bijzondere en vette voetbaldocumentaires zien? We hebben een lijst van 5 voetbaldocu’s opgesteld die je zeker niet mag missen.