Netflix voor topvoetbal: Premier League denkt aan eigen streaming service

We hoeven je niet te vertellen dat er een flinke streamingoorlog gaande is met aanbieders zoals Netflix, Disney+, Amazon Prime, Apple en ga zo maar door. Allemaal bieden ze films en series aan via een streaming service, maar daar komt er nog wellicht nog eentje bij: een streaming service voor de Premier League.

Premier League denkt aan Netflix voor voetbal

Het idee van een eigen streaming service voor de Premier League is al eens vaker aangehaald, maar volgens bronnen is de organisatie van de Engelse topcompetitie nu echt bezig met serieuze plannen. Het zou £10 in de maand moeten kosten (bijna €12) en voor dit bedrag kun je bijna overal ter wereld (in 188 landen) elke wedstrijd live zien. Plus er zou ook andere content beschikbaar komen. Denk bijvoorbeeld aan docu’s. Daarmee zou het zich vooral richten tot het buitenland, want in Engeland zitten ze qua geld en kijkers met Sky Sports en BT Sports wel gebakken.

Wij zouden uiteraard direct abonneren als zo’n streaming service er echt komt, maar zover is het dus nog niet. Wel hebben ze volgens Richard Masters overwogen om dit idee voor te stellen voor de 2022-25 seizoenen. Het zou zelfs al voorgesteld zijn tijdens het tv-biedingsproces voor de 2019-22 seizoenen, maar toen werd gekozen het via tv aanbieders uit te zenden.

De Premier League verdient dik 3 miljard pond aan tv rechten, waarvan er zo’n 1,4 miljard van buitenlandse zenders komen. Toch zou het lanceren van een eigen streaming service tot grotere winst kunnen leiden. In Singapore betaalt Singtel namelijk £70 miljoen per seizoen, terwijl ze £175 miljoen ontvangen van hun klanten die £35 per maand betalen voor live wedstrijden. Daar zouden dus zowel de Premier League als de consumenten veel beter worden van zo’n service.

Het is dus een interessante ontwikkeling om in de gaten te houden en met streaming als toekomst van tv achten we de kans zeker aanwezig dat zo’n service er (ooit) gaat komen.