Waarom PSV hersentests gebruikt om jong talent te scouten

Het ligt voor de hand dat voetballers beoordeeld en gescout worden op de kwaliteiten die ze op het veld laten zien, maar in Eindhoven gebruiken ze nog een andere methode om te beslissen of een speler het in zich heeft om een echte profvoetballer te worden. PSV gebruikt een cognitieve beoordeling software genaamd NeurOlympics, wat eigenlijk een soort video games zijn. In totaal zijn het vier spellen die 16 voetbalgerelateerde hersenfuncties meet, zoals reactietijd, snelheid van informatieverwerking en anticipatie.

Voetbal IQ

De video games zien er misschien leuk uit, maar in feite ondergaan ze dus gewoon een hersentest om hun voetbal IQ te bepalen. De scores helpen de coaches en scouts om te bepalen of de speler het in zich heeft om het tot het eerste te komen, zonder dat er een bal aan te pas komt. Natuurlijk worden ze ook gewoon getraind met bal, maar de resultaten van deze tests tonen aan of ze over het juiste voetbal IQ beschikken voor de absolute top.

Eric Castien, CEO van Brainsfirst (het bedrijf achter de software) zegt er in gesprek met FourFourTwo het volgende over: “We verzamelen data van 63 verschillende hersenfactoren die ons helpen het potentieel van de hersenen te beoordelen. We sporen de factoren op die belangrijk zijn om te voetballen op het hoogste niveau. Je kunt dus zeggen dat we een voetbal IQ gecreëerd hebben.”

Resultaten

PSV en Brainsfirst hebben een benchmark gevestigd voor het ideale hersenprofiel dat nodig is om een profvoetballer te worden. Ze hopen dat dit de besluitvorming zal verbeteren als ze moeten kiezen of ze een speler contracteren of er juist afscheid van moeten nemen. Het rendement op de jeugdopleiding wordt dus verbeterd. De resultaten na een vierjarig onderzoek laten zien dat gecontracteerde spelers bij een club veel hoger scoren bij de NeurOlympics tests dan niet-gecontracteerde spelers. Degene die naar de volgende leeftijdsgroep zijn doorgestroomd scoren gemiddeld ook hoger bij de hersentests.

Tijdens de komende 12 maanden zullen meerdere Nederlandse clubs tests online zetten om op die manier talenten te vinden die nog niet op de radar stonden. PSV hoopt dat deze innovatieve benadering gaat helpen om in 2020 50% van de eerste elf zelf opgeleid te hebben. Een ambitieus, maar mooi plan.

Leestip: Heeft koppen invloed op je geheugen? Onderzoek geeft antwoord

Bron: FourFourTwo