RB Leipzig gebruikt dit geniale ‘Rad van Fortuin’ om spelers te straffen

Op elk niveau, ook op het professionele niveau, heb je spelers lopen die zo af en toe iets minder gedisciplineerd zijn dan anderen. Denk bijvoorbeeld aan te laat komen of andere clubregels niet nakomen. Bij profclubs wordt dat vaak opgelost met een boete, maar als je zoveel verdient als de profs doen, dan doet dat waarschijnlijk niet echt pijn in de portemonnee. RB Leipzig trainer Ralf Rangnick heeft daarom een geniale oplossing bedacht: het rad van fortuin. ‘Boetes hebben zelden nut. Het doet de spelers meer pijn als ze bijvoorbeeld minder vrije tijd hebben.’

Het Rad van RB Leipzig

Fortuin is eigenlijk niet het goede woord, want als je aan dit rad moet draaien ben je hoogstwaarschijnlijk de klos. Er staan namelijk 12 verschillende ‘opdrachten’ op die de speler die de straf krijgt moet voltooien. Bij één van de 12 mogelijkheden heeft de speler geluk en komt hij er vanaf zonder straf. Hieronder het rad en de straffen die erop staan.

Hierboven zie je dus een deel van de straffen, maar Who Ate All The Pies heeft ze alle 12 kunnen ontcijferen. En daar zitten een paar straffen tussen die je echt niet wilt krijgen.

 1. Pomp de ballen op, breng ze naar het veld en maak ze na de training schoon – 30 minuten per dag voor één week
 2. Train één van de jeugdteams op een anders vrije dag – 4 uren
 3. Stadiontour gids zijn – 1 uur
 4. Geluk: geen straf
 5. Maai en onderhoud het trainingsveld – 4 tot 6 uren in één trainingsweek
 6. Draag een roze prinsessenjurk of ballerina tutu tijdens de training – 90 minuten
 7. Mix dranken voor de training, vul de flessen met water – 20 minuten per dag voor één week
 8. Werk als assistent in de clubshop – 3 uren
 9. Serveer voedsel in de kantine en maak de tafels schoon – 30 minuten per dag
 10. Werk als materiaalman-assistent, was vieze shirts en help met het schoonmaken van voetbalschoenen – 30 minuten per dag
 11. Help bij het inladen van de teambus op de dag van de uitwedstrijd – ongeveer 1,5 uur
 12. Koop kleine cadeautjes voor de volledige staf van Leipzig (60 man)

Zoals we al zeiden: daar zitten een paar straffen tussen die je écht niet wil. Denk bijvoorbeeld aan nummertje 6. Misschien een leuk ideetje om zoiets ook te introduceren bij jullie club? Eens kijken hoeveel er dan nog te laat komen bij trainingen of wedstrijddagen.

Let je trouwens ooit op de smoesjes die altijd weer als excuus gebruikt worden als iemand te laat komt? Dit zijn de 6 meest gehoorde smoesjes.

 

 

Bron: Sport Bible