Zo moet een scheids omgaan met spelers die expres geel willen pakken

Het voetbal kent behoorlijk wat sneaky spelers die zo’n beetje alles doen om een doel te bereiken. Sergio Ramos is daar een perfect voorbeeld van. Na de 1-2 van Asensio tegen Ajax wist hij dat zijn club er heel goed voor stond om de kwartfinales te bereiken, maar hij stond zelf op scherp. Hij pakte in de 89e minuut daarom een gele kaart, zodat hij de return mist en vanaf de kwartfinale weer op nul gele kaarten staat.

Expres geel pakken

Om te laten zien hoe een scheids perfect omgaat met dit soort situaties gaan we even terug in de tijd. Barça zat in februari 2018 in de strijd om het kampioenschap en speelde Girona van de mat. Suárez wilde echter geel pakken, want hij wist dat hij dan sowieso niet tegen Atlético geschorst zou zijn.

Om het risico uit te sluiten dat hij tegen Atlético geschorst zou zijn, dacht hij slim te zijn door een gele kaart te pakken in de laatste minuten van de wedstrijd tegen Girona. Even voor de duidelijkheid: het stond toen al 6-1. Hij probeerde zichzelf een kaart aan te naaien door in een tijdsbestek van een paar minuten wat overtredingen te maken en tijd te rekken, maar de scheids trapte er niet in. Hij wist dat Suárez op zoek was naar geel en deed daarom het enige juiste: geen kaart geven. Uiteindelijk levert het geniale beelden op die toch wel een beetje belachelijk zijn.

Ramos loopt trouwens sowieso het risico op een extra wedstrijd schorsing, want volgens de regels van de UEFA krijgt een speler een extra wedstrijd schorsing als bewezen wordt dat hij expres geel pakte om de volgende wedstrijd te missen.

Een applausje voor de scheidsrechter bij de wedstrijd van Barça in ieder geval, want dat mag ook wel eens. Normaal gesproken zijn ze namelijk het centrum van kritiek. Ook in het amateurvoetbal. Soms is dat wel terecht trouwens. Dit zijn de 10 tekenen van een waardeloze amateurscheidsrechter.