5 redenen waarom ieder team een goed ‘Plan B’ nodig heeft

Iedere voetballer, voetbaltrainer en supporter speelt en ziet natuurlijk het liefst mooi en verzorgd voetbal, maar uiteindelijk is het resultaat toch echt het belangrijkste. In een perfecte situatie win je door prachtig veldspel, maar om verschillende redenen is dat soms gewoon niet mogelijk. Op zo’n momenten heb je een goed alternatief nodig, wat meestal neerkomt op opportunistisch spel met de lange bal of de beuk erin gooien. Dit zijn 5 redenen waarom het essentieel is om op een ‘Plan B’ over te kunnen schakelen.

Je speelt op een verschrikkelijk veld

Soms speel je op een voetbalveld wat eigenlijk geen veld te noemen is (zie het huidige veld van FC Utrecht hieronder). Op zo’n akker is verzorgd voetbal over de grond bijna onmogelijk en daardoor is de lange bal een betere optie. Dan moet er uiteraard wel een spits staan die deze ballen kan verwerken en moet de aansluiting van de buitenspelers en het middenveld goed zijn.

? ok. ?#utraja

Een bericht gedeeld door FOX Sports (@foxsportsnl) op

De vorm van de dag ontbreekt

Jullie doen je stinkende best, maar om een of andere reden wil het die ene wedstrijd gewoon niet vlotten. Oftewel: jullie hebben een off day. Dan kun je blijven breien en aankloten, maar beter schakel je dan over naar ‘Plan B’. Misschien wat eerder de diepte zoeken of de beuk erin gooien en de wedstrijd op strijdlust en passie binnenslepen. Niet de mooiste manier, maar wel effectief.

Er moet iets geforceerd worden

Er staan nog maar een paar minuten op de klok en jullie moeten echt scoren om bovenin mee te blijven draaien of juist omdat elk punt van levensbelang is om niet te degraderen. Dan moet je bereid zijn om over te schakelen op ‘Plan B’, wat op deze momenten inhoudt dat je vol op de aanval gaat met alle risico’s van dien. De centrale verdedigers als stormrammen naar voren en als laatste redmiddel mag de keeper zelfs opdraven bij een corner.

Belangrijke spelers ontbreken

Een trainer stelt de speelwijze meestal samen op een manier dat de beste spelers van het team tot hun recht komen. Als één of meerdere sterspelers geblesseerd zijn of uitvallen is er wel degelijk een ander plan nodig om alsnog een goed resultaat te boeken. Hier moet een team dus op voorbereid zijn.

Extreme weersomstandigheden

Het weer kan een zodanige invloed hebben op het spel dat jullie hele tactiek overboord kan. Denk hierbij aan harde wind waardoor de bal gewoon op de grond moet blijven of veel regen waardoor het veld spekglad wordt. Als jullie hier op voorbereid zijn met een ‘Plan B’ en de tegenstander niet, dan hebben jullie een heel groot voordeel.

Si Mauro Júnior, dit is sneeuw ☃️ @mjuunior99 #gaejps

Een bericht gedeeld door FOX Sports (@foxsportsnl) op

Hopelijk is jullie trainer tactisch gezien al sterk genoeg om te weten wanneer hij moet overschakelen op ‘Plan B’, maar het zou natuurlijk ook kunnen dat hij het niet helemaal snapt. Als jullie trainer deze dingen doet is hij de oorzaak van jullie nederlagen.