5 redenen waarom je kater langer duurt dan één dag

Je bent vast wel bekend met het gevoel van een kater. Koppijn, misselijkheid, boven de pot hangen, zo kunnen we nog wel effe doorgaan. Meestal verdwijnt zo’n kater in de loop van de dag wel, maar soms blijft ‘ie langer dan één dag hangen. Natuurlijk heeft dat te maken met de hoeveelheid alcohol die je achterover geslagen hebt, maar er het is ook afhankelijk van andere factoren. Dit zijn 5 redenen waarom de kater langer dan een dag kan duren.

1. Niet genoeg water gedronken

Je wist als het goed is wel al dat alcohol een vochtafdrijvend effect heeft en dehydratie veroorzaakt. Het kan zelfs zorgen voor flinke uitdroging, wat zeker het geval is als je ook nog moet kotsen of aan de diarree bent. Je lichaam heeft hierdoor langer de tijd nodig om de alcohol uit het systeem te krijgen. Voorkom dit scenario door regelmatig een glas water te drinken tussen de pilsjes door.

2. Te weinig slaap

Misschien denk je dat je na het zuipen prima slaapt omdat je al knock-out ligt voordat je het bed hebt geraakt en lang blijft slapen, maar de kwaliteit van die slaap is juist heel beroerd. Mensen die wat gedronken hebben slapen slechter, omdat ze tussendoor vaker wakker worden. Dus: als je veel drinkt slaap je slechter én voel je je de dag erna slechter. Vaak slaap je de nacht erna dan ook niet goed en heb je dus het gevoel dat de kater er twee dagen na het zuipen nog is.

3. Donkere drank

Verschillende soorten drank hebben verschillende effecten en dat is al te zien aan de kleur. De smaakstoffen en bijproducten voor de fermentatie van sterke drank zijn namelijk verbonden aan jouw kater. Donkere likeuren en drankjes worden geassocieerd met een langere kater. Denk daarbij aan whisky, rum en rode wijn. Betere opties zijn drankjes als witte wijn, wodka en gin.

4. Je wordt oud

Kon je jaren geleden nog doorzuipen tot 6 uur in de ochtend en was er de volgende dag niets aan de hand? Helaas, die tijd is voorbij. Als je ouder wordt verouderen je cellen ook. Hierdoor is je lichaam steeds minder goed in staat om de gifstoffen in drank af te breken.

5. Je kunt er gewoon niet tegen

Daar bedoelen we niet mee dat je een mietje bent, maar dat je een intolerantie hebt waar je misschien niks vanaf weet. Veel mensen hebben (ongemerkt) een voedselintolerantie of gevoeligheid voor chemische stoffen. Bier wordt gemaakt met gist, mixdrankjes bevatten veel suiker en wijn bevat sulfieten. Dat zijn allemaal stofjes waar mensen een intolerantie voor kunnen hebben. Misschien is het dus niet alleen de kater waar je je beroerd door voelt, maar kun je er gewoon helemaal niet tegen.

Behalve een kater is ook een bierbuik een nadelig effect van veel drinken. Dit zijn de alcoholische dranken met de minste kans op een bierbuik.

Bron: Esquire