Waarom Spaanse teams spelers niet kunnen eren door met het rugnummer te stoppen

Er wordt wel eens gezegd dat we in Nederland enorm slecht zijn in het eren van helden (en daar zit wel een kern van waarheid in), maar het komt regelmatig voor dat een club een bepaald rugnummer niet meer gebruikt ter ere van een speler. Bij Ajax worden nummer 14 van Cruijff en 34 van Nouri bijvoorbeeld niet meer gebruikt. Vitesse en Utrecht gebruiken beide nummer 4 niet meer ter ere van Theo Bos en David di Tomasso.

Ook in het buitenland zijn talloze voorbeelden, waarvan die van Maldini misschien wel het mooiste is. In een clausule is namelijk bepaald dat het nummer 3 nooit meer gedragen wordt door een speler van AC Milan, tenzij één van zijn zonen ooit in het team komt te spelen. Heel mooi zo’n eeuwige odes van de club aan spelers, maar in Spanje is dat niet het geval.

Geen ruimte voor sentiment in Spanje

Je zou bijvoorbeeld kunnen denken dat Barça na het tijdperk Messi rugnummer 10 voor altijd vrij zou houden, maar dat gaat niet gebeuren. Zelfs toen Antonio Puerta op 22-jarige leeftijd een hartstilstand kreeg en stierf tijdens een wedstrijd was het voor zijn club Sevilla niet mogelijk om Puerta’s nummer 16 voor altijd vrij te houden. Klinkt cru, maar waarom is dat zo?

Het heeft allemaal te maken met de reglementen van de Spaanse voetbalbond. Ieder team mag 25 spelers in het team hebben en zij moeten een rugnummer krijgen tussen 1 en 25. Wil je één nummer uit de running halen, dan zit je dus met een tekort aan spelers in je team. Er is simpelweg geen ruimte voor sentiment in het Spaanse voetbal.

Antonio Puerta

Toch nog even terug naar de tragedie van Antonio Puerta, want Sevilla heeft wel degelijk een manier gevonden om hem te eren. In plaats van dat het nummer uit de running is gehaald is er een onofficiële regel dat alleen jeugdproducten van de club het nummer 16 mogen dragen. Op dit moment is Jesus Navas degene die het nummer draagt. Hij voetbalde in de jeugd van Sevilla en bij de start van zijn professionele carrière ook samen met Puerta. Hieronder zijn de twee samen te zien in de Instagram post van Jesus toen het 11 jaar geleden was dat Antonio overleed.

11 años sin ti Antonio, no te olvidamos.

Een bericht gedeeld door Jesús Navas (@jnavas16) op

Ook in het nationale team van Spanje wordt Antonio Puerta nog steeds geëerd, maar dan door een andere speler die een Sevilla verleden heeft en met Antonio heeft samengespeeld: Sergio Ramos. Dit is waarom hij altijd met rugnummer 15 speelt in de nationale ploeg.

Bron: Dream Team FC