Ronald Koeman geeft 4 tips voor het nemen van de perfecte vrije trap

We kunnen Ronald Koeman gerust een vrije trappen-specialist noemen. In zijn carrière als verdediger scoorde hij 193 doelpunten, waarvan er maar liefst 23 via een vrije trap binnen vlogen. Hij had de perfecte techniek, maar ook enorm veel kracht in zijn rechterbeen. Een dodelijke combinatie en de nachtmerrie voor elke keeper. De F2 Freestylers nodigde hem uit om zijn licht te laten schijnen over de perfecte vrije trap. Hij geeft in de video een aantal tips die, wanneer goed uitgevoerd, bijna garant staan voor een goal. Wij hebben de beste tips eruit gepikt en die vind je onder de video.

Focus op de een punt in de muur

Waarschijnlijk richtte je tot nu toe altijd op een punt in de goal, maar Koeman zegt dat het beter is om je op de muur te richten. Natuurlijk niet in de muur, maar er net boven. Afhankelijk van de plek waar de bal ligt kies je een plek net boven de muur waarvan je weet dat als de bal op die plek boven de muur komt, dat ie in de hoek van de goal draait. Als de muur uit 4 personen bestaat ligt dat punt vaak tussen de 2e en 3e man, zoals je hieronder ziet.

koeman-f2

Ga haaks op de bal staan voor de aanloop en leun mee

Iedereen heeft zo zijn favoriete aanloop, maar Koeman ging altijd haaks op de bal staan. Hierdoor kun je veel effect mee geven. Het is dan echter wel belangrijk dat je op het moment van schieten mee leunt naar links en de voet als het ware over de bal rolt (topspin), zodat de bal niet huizenhoog over vliegt maar juist naar beneden komt nadat de muur gepasseerd is.

Trap op techniek in plaats van een zwabberbal

De zwabberbal à la Ronaldo is al jarenlang behoorlijk populair, maar is veel minder betrouwbaar dan de trap op techniek. De vrije trap-statistieken van Ronaldo bewijzen dat wel, want van zijn laatste 275 vrije trappen voor Real gingen er slechts 18 in. De zwabberbal wordt eigenlijk gewoon op goed geluk geschoten en daarom belanden veel van deze trappen in de muur of tweede ring.

schermafdruk-2016-11-16-13-15-36

Je kunt nooit te veel trainen op vrije trappen

Training maakt perfect en dat geldt zeker ook voor vrije trappen. Pak na de training een aantal ballen en oefen op beide hoeken van de goal. Zowel de korte als lange hoek dus. Op deze manier heb je altijd twee opties en word je trap onvoorspelbaar voor de keeper.

Leestip: Zo krijg jij de traptechniek van ‘il Maestro’ Andrea Pirlo