Ronaldinho schrijft indrukwekkende brief aan zichzelf als 8-jarige

De voetballer die voor altijd herinnerd zal worden om zijn eeuwige lach, ongelofelijke skills, prijzen, maar vooral om zijn plezier in het spelletje: Ronaldinho. Eén van de grootste helden uit de geschiedenis van het voetbal en ongetwijfeld ook één van de beste ooit. Gisteren publiceerde hij een brief aan zichzelf als 8-jarige voor The Player’s Tribune. Een indrukwekkend verhaal waarin hij zichzelf van advies voorziet en prachtige herinneringen ophaalt uit zijn rijke voetbalcarrière. Een brief die bijna elk woord kippenvel oplevert.

De brief aan een 8-jarige Ronaldinho

Hij begint de brief met herinneringen aan zijn eigen held, die overleed toen Ronaldinho 8 jaar was. Zijn vader kwam om bij een ongeluk.

Papa was degene die jou vertelde dat je creatief moet voetballen, degene die zei dat je met een vrije stijl moet spelen, gewoon met de bal spelen. Hij geloofde meer in jou dan iedereen. Toen Roberto (broer van Ronaldinho) met zijn professionele carrière begon bij Grêmio vertelde papa iedereen “Roberto is goed, maar let op zijn jongere broertje.” Na jaren kom je er pas achter dat papa niet meer terug zal keren op aarde, maar onthou dat elke keer als je een bal aan je voet hebt, dat papa erbij is. 

Vervolgens vertelt hij hoe hij aan zijn skills werkte toen hij nog een kleine jongen was. Samen met zijn hond, broer en vrienden ging hij voetballen in het park.

Waar je woont, in Porto Alegre, zijn drugs en bendes. Het wordt zwaar, maar zolang je voetbalt – op straat, in het park, met je hond – zul je je veilig voelen. Ja, ik zei je hond. Hij is een onvermoeibare verdediger. Roberto zal er ook bij zijn en je zal met andere & oudere kinderen voetballen in het park. Uiteindelijk zal iedereen moe worden, maar wil jij doorgaan. Zorg er dus voor dat je altijd je hond, Bombom, meeneemt. Een echte Braziliaanse hond die van voetbal houdt. Op hem kun je perfect je dribbels en skills oefenen. Misschien zal hij zelfs het eerste slachtoffer worden van de “Elastico”. 

R10 2

Tenslotte vertelt hij zichzelf ook nog over een opkomende ster als hij bij Barcelona speelt. Ene Lionel Messi. Prachtige woorden van iemand die zichzelf als mentor ziet van de kleine Argentijn en het ongelofelijk potentieel zag.

Bij Barcelona zal je horen over een kind in het jeugdteam. Hij draagt nummer 10 net als jou. Hij is klein net als jou. Hij speelt met de bal net als jou. Jij en je teamgenoten gaan naar hem kijken en op dat moment weet je dat hij meer gaat worden dan zomaar een grote voetballer. Dit kind is anders. Zijn naam is Leo Messi. Zelfs als jij weg bent zal de vrije stijl van voetballen voortleven in Barcelona via Messi. 

Hij sluit af met een laatste advies aan zichzelf. Het enige advies wat ik je mee kan geven is dit: Doe het op je eigen manier. Ben vrij. Hoor de muziek. Dit is de enige manier voor jou om je leven te lijden. 

Kippenvel. Je kunt de volledige brief hier lezen.

Leestip: Buffon schrijft na record een prachtige brief aan ‘het doel’