Waarom Ronaldo altijd dezelfde routine doet voor een vrije trap

Cristiano Ronaldo heeft de voetbalwereld al ongelofelijk veel gegeven en één ding daarvan is zijn ‘eigen’ vrije trap. Niet veel spelers probeerden de bal op een manier te raken zoals hij dat deed bij United, maar snel volgde veel spelers zijn voorbeeld. Wat echter nog typischer Ronaldo is aan zijn vrije trap is de aanloop. Je kent ‘m vast wel toch? Maar waarom doet hij het zo?

De Ronaldo aanloop

Hij legt de bal neer, neemt drie stappen achteruit en positioneert zichzelf een beetje naar de zijkant. De voeten ver uit elkaar, het broekje een beetje omhoog, gevolgd door een diepe zucht waar zijn schouders ook een rol bij spelen om vervolgens met de wreef op doel te schieten. We hebben het al honderden keren gezien, maar waarom hij het zo deed wisten we eigenlijk nog niet. Voormalig Man United assistent manager Mike Phelan heeft tegen Daily Mail onthuld waarom Cristiano de aanloop neemt zoals hij dat doet.

Marketing

‘Mensen legden gewoon de bal neer, lopen een stukje terug om vervolgens richting de bal te rennen en te schieten. Hij heeft een meer dynamisch showmanship toegevoegd. Hij legt de bal neer, het concentratieniveau is hoog, hij neemt zijn standaard aantal stappen terug zodat zijn standbeen in de perfecte plaats is om de bal perfect te raken. Als hij zijn broekje optrekt en zijn bovenbenen showt, zegt hij ‘alle ogen op mij’ en deze gaat erin. Hij begrijpt de marketing kant ervan. De manier waarop hij de aanloop doet en de vrije trap neemt: de wereld kijkt naar hem.’

Een vrije trap van een marketing-oogpunt bekijken, alleen Ronaldo kan dat. Maar als ‘ie erin gaat, dan is het wel prachtig om te zien. Dit WK liet hij het perfecte voorbeeld zien door in de slotfase de 3-3 te maken tegen Spanje via een heerlijke vrije trap. Hieronder wordt die goal vergeleken met zijn allermooiste vrije trap ooit, in dienst van United tegen Portsmouth.

Een andere baas van de vrije trappen is natuurlijk de inmiddels gestopte Andrea Pirlo en hij geeft tips hoe jij de vrije traptechniek krijgt als ‘il Maestro’ himself.