San Mamés is de prachtige voetbalkathedraal van Bilbao

San Mamés is zonder enige twijfel één van de mooiste stadions van heel Europa. Het is Primera División club Athletic Bilbao die daar zijn thuiswedstrijden afwerkt. In het hart van Baskenland met hoofdstad Bilbao ligt deze voetbalkathedraal aan de rand van het water. Als je nog nooit in deze stad bent geweest raden we dat sowieso aan, maar pik dan wel een thuiswedstrijd van Los Leones mee.

san-mames-5

san-mames-6

De club, opgericht in 1898, is samen met Real Madrid en Barcelona de enige club die altijd op het hoogste niveau van Spanje heeft gevoetbald. In 1913 werd het San Mamés uit de grond gestampt, maar na meerdere aanpassingen had het oude stadion haar beste tijd gehad. Sinds 2013 leeft de traditie voort in het magistrale, vernieuwde San Mamés. Dit stadion heeft een capaciteit van ruim 50,000 toeschouwers en won meerdere prijzen, zoals het mooiste stadion bij het World Architecture Festival & stadion van het jaar bij de World Stadium Congress Awards in Qatar.

san-mames-8

san-mames-7

Bij het design van het stadion is de plaatsing van de tribunes diep geanalyseerd. De tribunes zitten dicht op het veld en het resulaat is een sensationeel visueel en akoestisch effect voor zowel de spelers op het veld, als de fans op de tribune. Je zult er snel achter komen dat het flink kan spoken in het Baskenland. In onderstaande video kun je alvast de sfeer proeven van het stadion en zie je hoe dit prachtig staaltje architectuur gebouwd is.

san-mames-4

Leestip: Dit wordt ’s werelds eerste volledig houten stadion

Bron: Bilbao Stadium