Saul Niguez geeft uniek kijkje in waarom Busquets zo’n speciale speler is

We kunnen gerust stellen dat Sergio Busquets één van de meest onderschatte voetballers ter wereld is. Hij is al jarenlang van ongekende waarde op het middenveld van Barça, ook al in dé gloriedagen met Xavi en Iniesta. Alles wat Busquets doet lijkt op een dooie gemakkie te gaan en zijn overzicht doet vermoeden dat hij een stuk of zes paar ogen heeft. Dat zijn allemaal constateringen die we kunnen maken door het kijken naar hem, maar hoe is het voor iemand die met hem speelt? Saul Niguez maakt dat prachtig duidelijk via een interview met het Spaanse El País.

De ultieme verdedigende middenvelder

De belangrijkste taak van een middenvelder op de positie van Busquets is het bepalen van het tempo van het team. Volgens Niguez is het belangrijk om simpel te spelen, maar dat het uiteindelijk draait om je medespelers tijd geven. Iets wat Busquets als geen ander kan.

‘Op deze positie moet je beslissingen maken in een fractie van een seconde. Je kunt naar voren passen, de linies breken en je tegenstander in problemen brengen. Of, afhankelijk van het resultaat en hoe moe je teamgenoten zijn, je moet bepalen: pass ik de bal of niet? Terwijl je daarover nadenkt is de mogelijkheid alweer weg en moet je op zoek naar een andere oplossing. Busquets doet dat heel goed. Net als Xavi en Iniesta, als zij geen teamgenoot kunnen vinden roteren ze en vinden ze een nieuwe, net zo goede, passing mogelijkheid. Ze zijn uniek omdat ze hun medespelers beter maken door de keuzes die ze maken.

?????

Een bericht gedeeld door Sergio Busquets ?? (@sergiobusquets16) op

Busquets moedigt je aan om de volgende ‘play’ te maken, door je de bal op een manier te geven waardoor je meteen weet wat je moet doen. Als hij de bal een beetje achter je speelt wil hij dat je ‘m terug speelt en als hij ‘m voor je geeft wil dat zeggen dat je tijd en ruimte hebt om naar voren te gaan. Als ik dat wil doen moet ik de hele wedstrijd heel gefocust zijn en dat put me mentaal uit, maar voor hem is dat gewoon natuurlijk.’

Hoe belangrijk is techniek?

Vervolgens werd Saul de vraag gesteld waarom hij niet hetzelfde kan doen als Busquets, aangezien ze dezelfde technische kwaliteiten hebben. ‘Het is niet de techniek, het is de wedstrijd lezen. Daar is veel ervaring voor nodig. Onder Pep speelde hij op het hoogste level, maar toen speelde hij nog niet zoals hij nu doet. Nu heeft hij nog meer controle over de wedstrijd. Hij houdt de bal vast onder druk en weet precies wanneer hij tussen de CV’s moet zakken. Zelfs onder druk weet hij precies hoe hij zichzelf moet positioneren zodat hij aan de bal kan komen.

Als hij dan de bal krijgt dan weet hij al precies vanuit waar hij onder druk gezet gaat worden. Soms laat hij de bal zonder ‘m te raken naar een medespeler rollen en soms weet hij al bij de eerste aanname wat voor soort pass hij moet geven om de ploeg in de aanval te lanceren. Als hij ziet dat de derde speler twijfelt dan passt hij de bal gewoon terug naar de speler die hem de bal gaf. Vaak zie je dat spelers bekritiseerd worden als ze terug spelen, terwijl ze ook zouden kunnen opendraaien. Tegen hun zeg ik: als je de bal terug geeft, beweegt de tegenstander dichter naar jou toe en creëer je ruimte om een derde man te vinden.’

Of je nu al wist dat Busquets ongelofelijk goed is of niet: dit interview maakt het een stuk duidelijker. Ook zeer leerzaam voor alle middenvelders op een soortgelijke positie, dus zorg ervoor dat hij/zij dit ook even leest. Een ander goed voorbeeld van een topmiddenvelder is natuurlijk Toni Kroos. Deze video bewijst hoe ongelofelijk slim de Duitser speelt.

Bron: Sport Bible