Sex voor de wedstrijd, verstandig of juist niet?

Het kon wel eens zo zijn dat je op zaterdag of zondag niet zoveel tijd voor je liefje hebt omdat je een belangrijke wedstrijd hebt staan. Om haar toch wat quality time te bieden kan een spannende ochtendsessie uitkomst bieden. Maar is dat wel zo verstandig? Hieronder vind je de drie belangrijkste zaken over de invloed van seks op sportprestaties.

Zorgt voor zelfvertrouwen en rust

Tijdens het bedrijven van de liefde komt het zogenaamde gelukshormoon dopamine vrij. Je voelt je voor een korte tijd euforisch, wat snel wordt omgezet in een gevoel van ontspanning en blijdschap. Hou je juist van een gezonde spanning in je lichaam, dan is het wellicht niet zo’n prettig effect. Wel zorgt dopamine ook voor zelfvertrouwen en rust. Dit kan wel erg goed voor je focus zijn.

Niet minder gretig

Nadat een man zijn hoogtepunt bereikt heeft daalt zijn testosteronproductie, volgens vele onderzoekers. Dit zou een nadelig effect hebben op de gretigheid tijdens de wedstrijd. Uit onderzoek van de Groningse seksuoloog Mels van Driel is gebleken dat de hormonale waarden al na 30 minuten weer helemaal als normaal zijn, dus hoef je voor minder gretigheid niet echt bang te zijn.

Déjame robarte un beso que me llegue hasta el alma @mauroicardi

Een bericht gedeeld door Wanda nara (@wanda_icardi) op

Tijdstip is bepalend

Naast hormonale effecten heeft seks natuurlijk ook invloed op de hoeveelheid energie die je hebt. Ondanks dat je met een vrijbeurt ‘slechts’ 150 kcal verbrand is het niet handig om vlak voor de wedstrijd deze energie verbruiken. Deze energie kun je aan het einde van de wedstrijd misschien nog wel goed gebruiken. Als je dan toch in de ochtend gaat flikflooien met je vriendin doe dat dan het liefst een flink aantal uurtjes voor de wedstrijd zodat je voldoende tijd overhoudt om een stevig ontbijt te nuttigen. Dan gaat het helemaal goed komen.