Deze oefening laat zien hoe Simeone zijn ploeg defensief bijna onverslaanbaar maakt

Je hebt teams die voor mooi voetbal gaan en teams die ‘op de nul’ spelen en dus heel defensief ingesteld zijn. Het Atlético Madrid onder Simeone is misschien wel het perfecte voorbeeld van een team dat ‘op de nul’ speelt. Het is dan ook geen grote verrassing dat Atléti al vier seizoenen op rij de minst gepasseerde verdediging heeft en in die periode nooit meer dan 29 goals tegen kreeg in één seizoen.

Met een landskampioenschap, Copa del Rey, twee keer de Europa League, één keer de UEFA Supercup en een Supercopa heeft hij ook nog eens de prijzen die tonen hoe effectief zijn speelstijl kan zijn. Maar hoe haalt hij het meeste uit zijn verdediging?

Simeone’s training

In onderstaande (tikkeltje oude) video zie je welke prioriteiten hij aan zijn verdedigers stelt. De eerste prioriteit is jezelf focussen op het wegwerken van de voorzet. Balbezit is in eerste instantie niet belangrijk, die bal moet uit de gevarenzone. Hiermee zit de verdedigende taak er nog niet op. De Argentijnse coach eist van zijn spelers dat ze direct aansluiten en pressie geven. De derde stap is het 1 vs 1 duel dat de verdediger moet proberen te winnen. Lekker agressief verdedigen lijkt de sleutel dus.

Deze agressieve verdediging past bij een trainer als Simeone, maar levert dus ook resultaat op. De eerder genoemde statistieken spreken voor zich. Ook bij Frankrijk werkte het vorige zomer prima, want ze wonnen ‘gewoon’ het WK. Het was niet echt leuk om naar te kijken, maar niemand in Frankrijk die daar iets om gaf.

Uiteraard komt er ook veel fysiek bij kijken om duels te winnen. Dit zijn 5 oefeningen om elk fysiek duel met je tegenstander te winnen.