Deze oefening laat zien hoe Simeone zijn ploeg defensief bijna onverslaanbaar maakt

Je hebt teams die voor mooi voetbal gaan en teams die ‘op de nul’ spelen en dus heel defensief ingesteld zijn. Gisteren kreeg Frankrijk veel kritiek omdat ze ‘schijtvoetbal’, oftewel heel defensief spelen, maar ook het Atlético Madrid onder Simeone is misschien wel het perfecte voorbeeld. Van de 377 wedstrijden onder Simeone heeft Atléti 200 (!) keer de nul gehouden. 200! De Franse bondscoach Deschamps zal dus goed naar Simeone gekeken hebben en misschien zelfs wel deze oefening gebruikt hebben.

Simeone’s training

In onderstaande video zie je welke prioriteiten hij aan zijn verdedigers stelt. De eerste prioriteit is jezelf focussen op het wegwerken van de voorzet. Balbezit is in eerste instantie niet belangrijk, die bal moet uit de gevarenzone. Hiermee zit de verdedigende taak er nog niet op. De Argentijnse coach eist van zijn spelers dat ze direct aansluiten en pressie geven. De derde stap is het 1 vs 1 duel dat de verdediger moet proberen te winnen. Lekker agressief verdedigen lijkt de sleutel dus.

Deze agressieve verdediging past bij een trainer als Simeone, maar levert dus ook resultaat op. De eerder genoemde statistieken spreken voor zich. Ook bij Frankrijk werkt het prima, want ze staan ‘gewoon’ in de finale van het WK. Of het leuk is om naar te kijken is een ander verhaal.

Uiteraard komt er ook veel fysiek bij kijken om duels te winnen. Dit zijn 5 oefeningen om elk fysiek duel met je tegenstander te winnen.