Door deze slimme tactiek is Polen in pot 1 van het WK 2018 terecht gekomen

De 32 landen die mee gaan doen aan het WK 2018 in Rusland zijn inmiddels bekend en ook de potindeling weten we al. In totaal zijn er vier potten en op basis hiervan worden de poules gemaakt. Uiteraard zullen de beste landen in pot 1 terecht komen en de minste landen in pot 4. De verwachte landen in pot 1 zijn voetbalreuzen als Duitsland, Brazilië, Portugal, Argentinië, België, Frankrijk en gastland Rusland. Toch zal er bij de loting één land in pot 1 zitten waarvan je dat niet zou verwachten: Polen. Hoe kan een land dat één keer in de laatste 36 jaar de knockout fase van het toernooi gehaald heeft op de zesde plaats in de FIFA ranglijst staan en dus in pot 1 zitten voor het aankomende WK?

Polen in pot 1

Om erachter te komen hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen checken we eerst even hoe de FIFA ranglijst werkt. Het systeem is gebaseerd op hoe een team heeft gepresteerd tijdens de laatste vier jaren, waarbij de resultaten van elk kalenderjaar voor een x aantal punten zorgt. Dat betekent bijvoorbeeld dat slechts 20 procent van de punten die vier jaar geleden behaald zijn nog tellen en 100 procent van de resultaten in de meest recente 12 maanden tellen.

Het enige wat landen hoeven te doen om hun punten te behouden is minimaal vijf wedstrijden per jaar spelen, wat Polen natuurlijk heeft gedaan met de kwalificatie voor het WK 2018. Ze werden eerste in een relatief makkelijke groep met Denemarken, Montenegro, Roemenië, Armenië en Kazachstan. Polen won acht van de tien wedstrijden.

Vriendschappelijke wedstrijden spelen ze het liefst zo min mogelijk, want ook die tellen voor de FIFA wereldranglijst. Dat is precies waar het geheim van deze verrassende plek in pot 1 achter schuilt. De laatste oefeninterland voordat de potindeling werd bepaald dateerde namelijk van november 2016 toen ze met 1-1 gelijkspeelde tegen Slovenië. In de tussentijd speelde toplanden als Spanje en Engeland, die in pot twee zitten, wel gewoon oefeninterlands tegen goede tegenstanders. Achteraf hadden ze misschien beter wat ‘makkelijke’ landen kunnen kiezen, want dan waren ze wellicht in pot 1 beland.

En de laatste interlandbreak dan? Want toen speelde Polen wel oefenwedstrijden tegen landen van formaat (0-0 gelijkspel tegen Uruguay en 1-0 verlies tegen Mexico). Aangezien de pot-indeling vóór deze interlandbreak al gemaakt was tellen deze resultaten dus niet mee. Slim uitgeteld door de Polen, want hierdoor zouden ze zomaar een ‘groep des doods’ kunnen ontwijken. En dat is ook precies gebeurd, want met Senegal, Colombia en Japan hebben ze toch een poule die te doen is.

Op 14 juni gaat het WK 2018 van start in Rusland, maar wij hebben vooral zin in zaterdag 16 juni. Dat is namelijk dé dag voor voetbalfans wereldwijd met maar liefst 4 wedstrijden achter elkaar. Dit zijn die wedstrijden.

Bron: Give Me Sport