5 manieren om jouw bier razendsnel te koelen

Het zal je vast wel eens overkomen zijn dat er uit het niets besloten wordt een gezellige barbecue of een mooie wedstrijd bij jou te kijken en dat je geen koud pils in huis hebt. Of dat je net een potje hebt gevoetbald met vrienden, gezellig aan de derde helft begint en er dan achter komt dat er geen bier koud staat. Gelukkig zijn er genoeg manieren om pijlsnel aan een koud biertje te schieten. De vriezer gaan we niet noemen, want dat lijkt ons logisch en dat wist jij natuurlijk al lang, maar er zijn veel snellere opties.

Emmer met ijsblokjes (35 min)

Door ze in een emmer met ijsblokjes te leggen is je bier zo’n 5 minuten eerder koud dan wanneer je ze in de vriezer legt, ongeveer 35 minuten dus. De ijsblokjes werken beter dan de vriezer omdat de blokjes die tegen de flessen aan liggen de kou beter overbrengen dan lucht in een vriezer.

In een natte handdoek wikkelen en dan de vriezer in (31 min)

Met deze methode ben je na een half uurtje verzekerd van koud bier. Het werkt sneller omdat de flesjes hierdoor een groter oppervlak hebben waarmee de lucht contact maakt en daardoor sneller koud wordt. Een handdoek heeft iedereen in huis liggen, dus dit moet geen probleem zijn.

Leg ze in een emmer ijswater (15 min)

We gaan een paar versnellingen omhoog, want door ze in een emmer ijswater te leggen zijn die gouden rakkers al na 15 minuten op heerlijke temperatuur. Hoe dat kan? Net als bij de natte handdoek is het raakvlak groter, maar nu nog veel groter. Alle flesjes zijn namelijk volledig omhuld door ijswater. Best logisch toch?

Leg ze in een emmer ijswater met zout (12 min)

Door wat zout toe te voegen bespaar je 3 minuten en heb je dus al na 12 minuten koud bier. Het zout zorgt ervoor dat het vriespunt lager ligt, want zout water bevriest pas bij een lagere temperatuur dan normaal water.

In een emmer ijswater met zout leggen en flink roeren (7 min)

Geloof het of niet, maar door daar ook nog eens flink bij te gaan roeren heb je na 7(!) minuten een koud flesje bier in je hand. Oké, dat je er de hele tijd bij moet zitten en moet roeren is misschien niet ideaal, maar dan heb je wel wat. Door het roeren bevindt het koudste water zich altijd rondom het flesje en wordt de warmte sneller verdreven. Gewoon af en toe afwisselen en dan is er niets aan de hand jongens. Proost!

Bier drinken

Zeker met het warme weer van dit weekend goede tips dus. Ook handig: deze 7 tips zijn levensbelangrijk voor voetballen bij warm weer.

Bron: Mens Health