De 5 verschillende soorten backs die je in het voetbal tegenkomt

Voor elke positie in het voetbal zijn wel verschillende types spelers te vinden. Kleine behendige spitsen ten opzichte van grote aanspeelpunten, fysieke beesten van centrale verdedigers ten opzichte van voetballende verdedigers met een goede pass, zo kunnen we nog wel even doorgaan. Voor backs geldt dat natuurlijk ook en daarom zetten we even de meest voorkomende soorten backs op een rijtje. Dan kun jij mooi bepalen in welke categorie jullie backs (of jijzelf als je een back bent) vallen.

De Marcelo

Het prototype van de moderne back. Een soort kruising tussen back en buitenspeler. Verdedigend prima, voetballend ijzersterk en iemand die de hele flank kan bestrijken. Zelfs een mannetje passeren zit in het assortiment en dat wordt afgetopt met een goede voorzet. Eigenlijk alles wat je in een back zoekt dus. Helaas is dit soort vrij zeldzaam.

View this post on Instagram

Good feelings! ­čśî #12Life

A post shared by Marcelo Vieira Jr. (@marcelotwelve) on

De Manolev

Dit type is wat minder zeldzaam, vooral in het amateurvoetbal. Hij heeft het loopvermogen en de diepgang wel om als moderne back te fungeren, maar als de eindpass of voorzet gegeven moet worden gaat het helemaal mis. Ballen vliegen over het vangnet of belanden ergens bij de cornervlag, maar gelukkig gaat het toevallig ook wel eens goed. Heel af en toe dan. Meestal is het halen van de achterlijn echter gewoon verloren kracht.

De old school back

Wat nou aanvallen als je in de verdediging staat? De voornaamste taak is gewoon verdedigen en aanvallen laat deze old school jongen gewoon aan de aanvallers over. Ook een verstandige en veilige keus, want verdedigen kan hij goed en voetballen niet echt.

De laatste optie

Dan is er ook nog de jongen die te slecht is voor alle andere posities en daarom maar op de plek wordt gezet waar hij het minste schade aan kan richten: links- of rechtsback. Klinkt heel hard en pijnlijk, maar zo komt ‘ie in ieder geval nog aan spelen toe en dat is wel fijn voor hem. Hij doet namelijk ook gewoon zijn best.

Te goed voor de bank

Soms komt het ook voor dat een prima voetballer (vaak middenvelder of centrale verdediger) te maken heeft met sterke concurrentie en daarom niet op zijn favoriete positie kan spelen. De trainer vindt het echter zonde om hem op de bank te zetten en zet deze speler dan maar op de backpositie. Dit zal alleen het geval zijn als de trainer niet echt overtuigd is van de kwaliteiten van de huidige back.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je wel op de backpositie staat, maar dat het eigenlijk helemaal geen positie voor jou is. Aan deze 5 tekenen herken je een ongeschikte back.