Hoe de sponsoren reageren op Ronaldo’s verkrachtingszaak

Mocht je de laatste dagen onder een steen geleefd hebben: Ronaldo wordt verdacht van het verkrachten van Kathryn Mayorga in 2009. Wij zullen achter onze laptop even niet gaan beoordelen of hij het wel of niet heeft gedaan, maar dat het ‘merk Ronaldo’ veel schade oploopt door deze beschuldiging is wel duidelijk. Wij vinden het daarom interessant om te zien hoe zijn sponsoren op het nieuws reageren. Zij betalen hem namelijk bakken met geld en dan wil je niet met iemand geassocieerd worden die verdacht wordt van verkrachting.

Sponsoren reageren op verkrachtingszaak Ronaldo

Laten we meteen beginnen met zijn allergrootste sponsor: Nike. Het Amerikaanse bedrijf heeft Ronaldo in 2016 nog een contract voor het leven laten tekenen ter waarde van ongeveer een miljard euro. Niet zo gek dus dat het merk naar buiten heeft gebracht niet blij te zijn met het nieuws: ‘We zijn ernstig verontrust door de zware beschuldigingen en zullen de situatie de komende tijd nauwlettend in de gaten houden’, meldden ze aan persbureau AP.

Ook EA Sports heeft met woord én daad laten weten dat ze de zaak op de voet volgen. De coverboy van FIFA 19 (en FIFA 18) is namelijk een belangrijke speler voor ze. Hij is inmiddels niet meer te zien op de homepage van de website en social media profielfoto’s van EA Sports FIFA en kwamen met het volgende bericht aan AP: ‘We hebben de aanklachten tegen Cristiano Ronaldo meegekregen. We houden de situatie scherp in de gaten, aangezien we van de ambassadeurs van ons merk verwachten dat ze zich conform EA’s waarden gedragen.’

Ook Save The Cildren heeft een reactie gegeven: ‘We zijn gedemoraliseerd door wat er naar buiten is gekomen en we werken eraan om meer informatie te verzamelen.’ Tot nu toe heeft dus nog niemand openlijk Cristiano Ronaldo verdedigd en dat is natuurlijk de juiste reactie. Andere sponsoren zullen ongetwijfeld nog volgen. Ronaldo ontkent uiteraard en Juventus steunt hun speler. Portugal heeft besloten Cristiano niet op te roepen zolang deze zaak speelt.

De reactie van Juventus schoot bij velen trouwens in het verkeerde keelgat. Sports Illustrated vraagt zich openlijk af of het überhaupt uitmaakt dat het bijna 10 jaar geleden gebeurd is en of hij een ‘great champion’ is. Nee natuurlijk. Ze noemden de reactie van Juventus dan ook ‘volslagen dom’. Gary Lineker was ook niet mild en noemde de reactie afschuwelijk.

We zullen met z’n allen moeten afwachten hoe deze zaak gaat aflopen, maar het ziet er niet goed zo goed uit ziet voor Ronaldo moge duidelijk zijn.