Wij spraken Kasper Dolberg over juichen, appelflappen en Zlatan

Als een duveltje uit een doosje was daar opeens een Deens wonderkind in onze Eredivisie. Hij kwam in 2015 naar Amsterdam, speelde een jaartje in de jeugd en in 2016 presenteerde hij zichzelf in de punt van de aanval bij Ajax als één van de grootste talenten in Europa. We hebben het natuurlijk over Kasper Dolberg. De inmiddels 19-jarige blonde aanvaller van Ajax maakt indruk als een spits die eigenlijk alles kan. Wat misschien nog wel het meest opvalt is hoe koel hij altijd blijft. En dat als tiener in de basis bij de meest succesvolle club van Nederland. We spraken hem over de vliegende start van zijn carrière, karakter en het leven in Nederland.

Je doorbraak bij Ajax ging als een speer. Iedereen noemde jou een wonderkind en je werd zelfs vergeleken met Zlatan. Geeft jou dat een goed gevoel of zorgt het juist voor veel druk?

Ik probeer zo min mogelijk over mezelf te lezen in de media, maar sommige teamgenoten vertelden me dat er zo over mij geschreven werd. Wanneer alles zo snel gaat, bij een grote club als Ajax, is het logisch dat er van alles geschreven wordt in kranten en op het internet. Het verbaast me niet, maar sommige vergelijkingen gaan wel wat ver.

Had je zelf verwacht dat je dit seizoen al een basisplaats zou bemachtigen?

Het gaat beter dan ik had verwacht, maar ik ben nu door de fase heen waarin ik mezelf moest bewijzen als eerste spits. Nu moet ik de volgende stap zetten en mezelf focussen op andere doelen.

Van een Ajax-spits wordt veel verwacht en sommige voorgangers bezweken onder deze druk. Heb je bepaalde rituelen om jezelf kalm te houden of ben je van jezelf al zo’n koele kikker?

Ik ben eigenlijk vrij kalm van mezelf. Ze zeggen wel eens dat het vooral de vrienden en familie zijn die je rustig proberen te houden, maar bij mij werkt het eerder andersom. Zij zijn juist degenen die mij op de hoogte brengen wanneer iemand iets over me schrijft. Voor mij is het niet moeilijk om met de druk om te gaan en rustig te blijven, want ik denk er niet zoveel over na. Echte rituelen heb ik ook niet voor de wedstrijd. Ik probeer wat te relaxen, wat muziek te luisteren en ik visualiseer wat er allemaal in de wedstrijd kan gebeuren. Wat ga ik doen? Wat denken de verdedigers dat ik ga doen? Tijdens de wedstrijd is het afwachten hoe het gaat lopen en wat er gaat gebeuren.

Hoe denk je dat de verdedigers over jou denken?

In het begin wisten ze natuurlijk nog niet zoveel over mij, maar inmiddels hebben ze genoeg wedstrijden van mij gezien. Tijdens de eerste wedstrijden had ik vaak één vaste verdediger tegen, maar nu heb ik elke wedstrijd 3 verdedigers om me heen staan. Twee centrale verdedigers en dan nog de verdedigende middenvelder die me regelmatig oppakt. Ze willen me zo min mogelijk ruimte geven.

De meeste spitsen hebben specifieke kwaliteiten, maar jij bent een echte allround spits. Hoe ben je zo’n alleskunner geworden? 

Dat is een goede vraag, maar ik ben eigenlijk pas sinds twee jaar spits. Daarvoor was ik een buitenspeler en misschien ben ik daardoor nu zo’n complete spits, vooral op voetballend gebied. Ik voel me comfortabel als ik aan de bal ben en ik vind het fijn om veel bij het spel betrokken te zijn. Het draait niet alleen om scoren voor mij, in tegenstelling tot sommige andere spitsen.

Als we je dan toch vergelijken met andere spitsen: de meesten worden helemaal gek als ze gescoord hebben, maar jij blijft altijd heel rustig. Zelfs toen je in de Kuip die belangrijke goal maakte. Waarom is dat?

Natuurlijk ben ik wel blij, maar ik heb gewoon niet de behoefte om gek te gaan doen. Ik heb die adrenalinestoot dan ook niet echt. Het is gewoon een goal, maar dan is de wedstrijd nog niet gespeeld. Het is ook niet iets waar ik na een goal bewust mee bezig ben. Het gaat er mij om dat ik gefocust blijf. Zo lang de wedstrijd nog niet voorbij is kan het nog altijd misgaan. Ik ben blijer als we winnen dan als ik een goal maak.

De Eredivisie is misschien wel de perfecte competitie voor jonge spelers om te groeien. Sommigen gaan echter te vroeg naar het buitenland en spelen daar niet. Hoe kijk jij naar zulke situaties?

Dat is moeilijk te zeggen. Je weet nooit wat er gaat gebeuren, maar ik ben op dit moment gelukkig hier en voel me goed. Zoals het er nu naar uit ziet blijf ik in ieder geval. Ik heb nog een 5-jarig contract met de club. De Eredivisie is een goed platform om mezelf te ontwikkelen en ik speel elke week tegen goede verdedigers. Zoals je al zei ging het in het begin heel hard, maar daarna heb ik ook slechte wedstrijden gespeeld. Het moet eerst allemaal wat stabieler worden voordat ik klaar ben voor de volgende stap.

Even genoeg over het voetbal. Je komt uit Denemarken en je bent op jonge leeftijd verhuisd naar Amsterdam. Wat vind je het fijnste aan Nederland?

Wat ik het leukste aan Nederland vind is dat het vrijwel hetzelfde is als Denemarken. Natuurlijk is niet alles hetzelfde, want er zijn tradities die ik nog niet kende en de mensen zijn iets anders. Nederlanders zijn wat directer dan de Denen. Soms is dat goed, vooral in het voetbal. Jullie zeggen waar het op staat. Ik was er niet aan gewend dat iemand die ik niet kende op me af stapte en meteen zei wat hij over me dacht. In het begin had ik daar wel moeite mee. Soms dacht ik: is dat hoe het werkt bij zo’n grote club of is dat juist hoe Ajax werkt? Maar het is nu eenmaal hoe de mensen in Nederland zijn.

En hoe bevalt het eten in Nederland?

Het raarste eten vind ik een kaassoufflé. Een warme snack met een krokante laag en kaas in het midden. Dat is gewoon raar, haha. Het lekkerste typische Nederlandse eten vind ik de appelflap. Stroopwafels zijn ook lekker, maar de appelflap is mijn favoriet.

Kijk je veel voetbal als je thuis bent? 

Het is niet zo dat ik de hele dag door voetbal kijk, maar het staat wel bijna altijd op. Grote wedstrijden en Champions League kijk ik wel altijd. Het liefste kijk ik naar de Premier League, want er zijn daar zoveel goede teams. Bijna elke week is er wel een topwedstrijd.

Is dat ook de competitie waar je het liefst zou voetballen?

Ik heb niet echt een voorkeur voor een competitie. Het draait meer om hoe de club is en hoe het team is. Vroeger was ik bijvoorbeeld fan van Barcelona, maar sinds een aantal jaren heb ik niet echt meer een voorkeur. Mijn idolen van vroeger waren overigens geen Barça-spelers, maar Thierry Henry (bij Arsenal) en Del Piero. Dat laatste komt vooral doordat mijn vader een groot Juventus fan is. Hij is dan ook niet blij met het nieuwe logo, haha. Ik vind het zelf ook raar. Een logo veranderen vind ik sowieso maar raar.

We hebben via Instagram onze volgers gevraagd of ze nog vragen voor je hebben en daar hebben we twee vragen uit gekozen. De eerste is van @borisbeelen: Wat zijn de voordelen van de adidas campagne ‘Backed by Messi’ waar je voor uitgekozen bent?

Het is een mooi project en het is natuurlijk een geweldige speler en een hele fijne schoen. Dus voor mij is het fijn om op deze schoenen te spelen. Ik heb Messi helaas nog niet kunnen ontmoeten, maar hopelijk gaat dat ooit nog gebeuren.

De tweede komt van @sanneminks: Wat zijn je hobby’s naast voetbal?

Ik kijk veel basketbal en ik hou me redelijk veel bezig met fashion. Ik ga regelmatig in Amsterdam  shoppen, maar wel altijd bij dezelfde winkel. The Pelican Studio heet het en die ligt net buiten het centrum.

Is fashion iets waar je ook echt wat mee wilt doen de komende jaren, zoals het gezicht zijn van een merk of misschien zelf iets oprichten?

Daar ben ik nu nog niet echt mee bezig, maar ik krijg wel regelmatig wat berichten via Instagram of ik wat met bepaalde merken wil doen. Ik ben nog nergens op ingegaan, want het merk moet wel bij mijn stijl passen. Als er een merk komt dat ik cool vind, en echt bij mij past, zou ik er wel voor open staan om samen te werken. Dus wie weet.

Voor meer interviews en voetbal lifestyle volg je Never Offside op Facebook

Leestip: Wij spraken Davy Klaassen over ‘het sokje’, aanvoerderschap en zijn toekomst