Wij spraken Sticks over Barça aan de IJssel en de rol van voetbal in zijn teksten

Wie goed naar de lyrics van de Zwolse rapper Junte Uiterwijk, beter bekend als Sticks, luistert wist al lang dat de liefde voor het voetbal diep zit. Ook op het gloednieuwe album IZM, dat hij met zijn kompanen Rico en Kubus maakte, vliegt het vakjargon je subtiel om de oren. Voor ons voldoende aanleiding om de legendarische rapper eens aan de tand te voelen over zijn liefde voor de sport, PEC Zwolle en het ontstaan van zijn muziek.

Hoe is het leven van een PEC Zwolle-supporter tegenwoordig?

Positief. Vorig jaar zijn we toch wel behoorlijk terug op aarde gezet, na een aantal hele mooie jaren met als hoogtepunten de bekerwinst, de Johan Cruijff-schaal en Europa League. Dat is voor een club die pas sinds 2012 weer op het hoogste niveau speelt natuurlijk wel fantastisch. Ik ben ook bijna overal bij geweest. Na zulke vette jaren ga je automatisch meer van de club verwachten, maar in alle realiteit en kijkend naar de begroting was vorig jaar eigenlijk best wel normaal. Toch gaat het dit seizoen wel een beetje naar verwachting. En met John van ‘t Schip waait er weer een frisse wind, daar ben ik blij om.

Dit seizoen gaat het dus lekker, maar het leven van een PEC supporter gaat niet altijd over rozen. Toch?

Nee, maar wij waren gewend om in de Jupiler League te spelen tot 2011/2012. Dat vond ik ook altijd hartstikke leuk. Een van de leukste wedstrijden die ik hier ooit in Zwolle gezien heb was tegen Volendam. Toen werd het 4-1 ofzo. Dat was echt een galavoorstelling. Met Arne Slot enzo, dat was gewoon Barcelona aan de IJssel. Echt fantastisch. Aan de andere kant heb ik hier ook een paar keer gezeten met maar een paar duizend man. Nu is het elke thuiswedstrijd stijf uitverkocht.

Je liefde voor PEC is overduidelijk, wanneer is dat begonnen?

Omdat je hier in de buurt voetbalde mocht je wel eens ballenjongen zijn en daar begon het eigenlijk al. Vanaf mijn 13e ging ik vaak naar het stadion. Toen rond mijn 19e Opgezwolle een vlucht nam had ik helaas helemaal geen tijd meer om hier te komen. Toen was ik even zo’n teletekstsupporter. De laatste jaren ben ik wel weer vaak in het stadion te vinden. Toen we in 2011 een bijna zeker kampioenschap verspeelde aan RKC werd ik zo ontzettend pissig, hierdoor werd het fanatisme écht weer aangewakkerd.

Was het vroeger je droom om voor PEC te voetballen of had je altijd al de droom om rapper te worden?

Als je begint met voetballen dan wil je natuurlijk prof worden, dat was wel een droom. Zeker als jongens uit de buurt al mee mogen trainen met PEC. Ik heb één vriend, Lim-Duan, die zelfs een flink aantal jaren bij de club heeft gespeeld. Die heeft dat kampioenschap naar de Eredivisie in 2002 nog meegemaakt en zelfs ooit gescoord in De Kuip. Toen waren we wel al gedegradeerd, en verloren we met 7-1, maar dat zijn toch mooie dingen. Ik had dus ook altijd wel die wens, maar muziek heeft voorrang gekregen. Ook omdat ik heel erg van taal houd. En ik ben ook gewoon beter in rappen dan in voetbal.

Heb je als liefhebber nog een club buiten PEC waar je graag naar kijkt?

Van de traditionele Top 3 heb ik wel een zwak voor Feyenoord. Dat vind ik gewoon een mooie club. Volgens mij vond iedereen het ook wel mooi dat ze vorig jaar de schaal weer eens pakten. Zo’n club met zo’n achterban, dat moet een keer beloond worden. Maar ook PSV en Ajax zijn mooie clubs hoor. Als voetballiefhebber kan ik van al het voetbal wel genieten, al mogen ze nu wel gewoon allemaal van PEC verliezen natuurlijk, haha.

Kun je dan ook nog genieten van de CL?

Nee, daar ben ik al een paar jaar afgehaakt. Dat is gewoon niet meer leuk, met al dat geld. Je ziet dat onze clubs geen kans meer maken omdat ze het budgettair niet meer bij kunnen benen. Geld heeft het echt wel verziekt. Ik vind de Europa League zelfs leuker in die zin. De CL kan me gestolen worden, je weet toch al wie er gaat winnen. Alleen gaat PSG zich nu waarschijnlijk ook mengen. Dat is gekocht succes en dat vind ik op geen enkel vlak interessant. Dat kan in de muziek ook wel, maar dat is voor mij de uitdaging niet.

Aan het begin van het seizoen zagen we het 038 A28 spandoek (afkomstig uit jullie track ‘Verre Oosten’) bij de supporters van PEC. Wat voor gevoel geeft dat?

Dat is mooi, want we hoeven er niet eens om te vragen hoor. Dat is puur uit hun initiatief. Zij hebben er ook voor gezorgd dat die tekst in de nek van het shirt staat dit jaar. Dat zijn toffe dingen gewoon.

Hoe is de band tussen jou en de fans van PEC überhaupt?

Ik ken de meeste jongens in het stadion wel en ze kennen mij, dat contact is altijd goed. Je hebt hier ook de Far East Ultra’s, een soort van jongeren harde kern, en zij hebben hun naam van ons nummer ‘Verre Oosten’. Zo zijn er een aantal supportersgroepen in Zwolle. Ik ben bijvoorbeeld opgegroeid met de Vandas Noord. Die jongens ken ik allemaal vrij goed. We treden wel eens op, ook in het supporterscafé en zo.

Naast de supporters heb ik ook een goede band met de bestuursleden. Ze waren ook bij onze show in Ziggodome, die huren dan zo’n vak af. Die band is hecht, we helpen elkaar waar we kunnen. Natuurlijk zijn het twee verschillende werelden, maar zij waren die eerste die voorstelde om iemand als mij als ambassadeur te vragen. Daarna heeft NEC dat ook met Rosco gedaan en Feyenoord met Winne. Dat is allemaal hier begonnen, haha. Nu doen we allemaal mooie projecten voor de jeugd in Zwolle.

In veel nummers refereer je aan PEC en voetbal in het algemeen. Wat is de drijfveer hierachter? 

Ik rap gewoon over mijn ideëen, gedachtewereld en interesses. Voetbal is daar een onderdeel van en daardoor zijn er in de loop der jaren veel spelersnamen in mijn teksten vereeuwigd. Er zou eigenlijk eens een lijst van al die namen gemaakt moeten worden. Het zijn er echt veel, meer dan 50 wel. Niet alleen Zwolle-spelers, ook legendes en vergeten helden voornamelijk uit de jaren 90.

Jullie nieuwe album ‘IZM’ is nu al een paar maanden gereleased, hoe komen jullie op deze naam?

Enerzijds staat het voor “Dit is ‘m”, anderzijds is het ook een hiphop-term uit de jaren 90. Het is slang voor goede wiet, ‘Spark mad izm’. We waren gewoon bezig met die plaat en toen kwam de beat van de titeltrack op. Ik begon gewoon een beetje “Dit is ‘m, is ‘m, izm”. Toen kwamen we er snel achter dat het de lading goed dekte. Goede shit, niet moeilijk doen. Toffe beats, toffe rhymes. Veel plezier in het maken ervan, relativeringsvermogen. Toen gingen we het nog een beetje verder uitzoeken in de urban dictionary, daar staat inderdaad slang voor goede wiet, maar bijvoorbeeld ook de high die je kunt krijgen van bijvoorbeeld hardlopen ofzo. Dus alles wat jou goed laat voelen en je voortbeweegt in je leven. Dat vond ik wel alles omvattend.

De fans van Rico & Sticks hebben lang op nieuw materiaal moeten wachten, maar 21 juli was het dan eindelijk zover. Hoe is de feedback van de fans?

Op social media is het allemaal heel positief en ook de recensies zijn goed. Maar we zijn op een punt beland waarop we beseffen dat je nooit iedereen tevreden kunt houden. Het enige wat je kunt doen is muziek maken op je eigen gevoel en natuurlijk zijn er dan mensen die zeggen dat de oude shit toffer was. Maar gelukkig zijn er ook veel mensen die het een hele vette comeback vinden.

Hoe was het om na zo’n lange tijd weer samen de studio in te duiken?

We hadden inderdaad al een hele tijd niet meer zo intensief samengewerkt als voor dit album. Je zit een paar weken lang op elkaars lip, maar dat was eigenlijk hartstikke leuk. Ik denk dat we het meeste plezier ooit hadden. Het voelt een beetje alsof we opnieuw zijn begonnen.

De sound op dit album is behoorlijk verschillend van jullie laatste album ‘Eigen Wereld’. Is dat een bewuste keuze?

Het is zeker een andere sound. Er is een andere beleving, ook omdat ik gelukkig anders in het leven sta dan op mijn 24e. Het is logisch dat je groeit en verandert. Verandering is de enige constante in je leven, daar moet je niet bang voor zijn. Het laatste wat ik zou willen is angstvallig proberen iets te maken wat ik 10 jaar geleden heb gemaakt. Alleen maar om een bepaald gevoel bij mensen terug te brengen. Nee, fuck it.  We zijn eerlijker nu. Hiphop draait natuurlijk ook veel om trots, ego en houding. Dat is nu helemaal gestript en weg. Mensen die de oude shit toffer vinden mogen dat gewoon blijven luisteren en gelukkig zijn er heel veel mensen die zin hebben in onze nieuwe shit. De zalen zijn bijna allemaal uitverkocht.

Hoe zou je IZM omschrijven in vergelijking met de hiphop van tegenwoordig?

IZM lijkt op niets in dat opzicht. Over andere hiphop kan en wil ik niet oordelen, het is een kwestie van smaak. In die zin luister ik er niet echt naar. Ik heb ook interesses in andere genres en in hiphop zoek ik een andere inhoud. Ik leid dat leven van de huidige hiphop-generatie niet en die ambitie is er ook niet. Ik vind het wel gewoon heel tof dat er nieuwe gasten zijn die andere dingen doen met hiphop.

Welke nummer van IZM zou je aanraden om net voor een wedstrijd te luisteren?

Haha, dat is wel een goede vraag. Twee nummers zijn hier wel echt geschikt voor, denk ik. De eerste is ‘Je denkt teveel’. Het slechtste wat je kunt doen met iets creatiefs is iets overdenken. Dat geldt ook op het veld. Je moet niet teveel nadenken, je moet op je instinct voetballen. Zoals de beste voetballers dat doen. Gewoon lekker voetballen. De andere track is ‘Wat nog meer’. Die heeft een beetje zo’n hooligan-achtige vibe die je kan oppompen. Op de vraag ‘Wat nog meer?’ kun je ook gewoon antwoorden met ‘goals’, ‘Wat nog meer? Nog meer goals!, je raakt echt gemotiveerd. Je gaat mensen opeten man. Dus deze twee tracks afspelen voor de wedstrijd en je bent cool.

Wat kunnen we op korte termijn nog van je verwachten?

De tour start 6 oktober en IZM is nu ook op CD uitgekomen, met een hele vette hoes. Ook de LP ziet er heel strak uit. En deze week komt er een Meer izm Ep aan, vanaf 4 vrijdag denk ik. 4 extra tracks. Op spotify enzo.

Tot slot, op welke positie eindigt PEC dit seizoen?

Linkerrijtje. Ergens tussen 8 en 12 was de doelstelling, maar ik denk dat tussen 6 en 9 mogelijk moet zijn.Op den duur zou het leuk zijn als we structureel mee kunnen doen met clubs als Utrecht, Vitesse en Groningen. Het zou moeten kunnen, want het voetbal leeft wel echt hier in Overijssel.