‘Afgelopen weekend was ik in Londen om hele bekende Premier League spelers te tatoeëren’

Tattoo’s, de één vind het pure kunst, anderen vinden het helemaal niks. Profvoetballers lijken over het algemeen in de eerste categorie te vallen. Ook in de Eredivisie loopt er behoorlijk wat inkt over het veld. Iemand die daar medeverantwoordelijk voor is heet Linda, van het Eindhovense Tattoo Lines. Zij tatoeëert niet alleen de halve selectie van PSV, maar spelers uit heel Nederland en zelfs daarbuiten. Wij spraken Linda een tijdje geleden over haar bijzondere ‘relatie’ met de ballers en haar carrière als tattoo artist.

tattoo-lines-linda-2

Waar is het allemaal begonnen voor de dame die nu al die voetballers tatoeëert?

Mijn verhaal begint eigenlijk al op mijn twaalfde. Mijn moeder wilde graag een tattoo en ik was een meisje dat altijd tekende. Ze zei “Maak eens wat moois, dan kunnen we vanavond naar de tattooshop hier in Eindhoven”. Toen we daar aankwamen was de man behoorlijk onder de indruk van wat ik getekend had. Iets wat ik eigenlijk in 10 minuten in elkaar had geflanst. De man vertelde me dat ik vaker tekeningen mocht komen brengen en dat hij ze van me wilde kopen. Zo is het eigenlijk begonnen en heb ik tussen mijn 12e en 18e vele tekeningen verkocht aan tattoo-artists in de onderste helft van Nederland.

Zo rond mijn achttiende wilde ik eigenlijk ook echt zelf gaan tatoeëren, maar destijds werd een vrouwelijke tatoeëerder nog niet volledig geaccepteerd. Pas toen ik 24 was vond ik iemand die mij de beginselen heeft geleerd en open stond voor mijn vragen. Op m’n zolderkamertje ontving ik zo mijn eerste ‘klanten’. Dat is zo’n 13 jaar geleden, nu sta ik in een nieuw en groter pand. We konden alle aanvragen niet meer aan. Inmiddels staan we met vieren in de shop, maar nog steeds gaat het heel hard.

tattooshop-eindhoven-voetballers

tattoo-lines-inkt

Hoe krijg je het voor elkaar dat zoveel voetballers naar jou komen?

Er was een moment waarop een speler naar me toe kwam en over mijn tattoo’s begon. Natuurlijk gaf ik hem mijn kaartje en niet veel later belde hij me op. Dat kaartje is vermoedelijk in de kleedkamer rondgegaan en sindsdien komen veel voetballers hierheen. Ouderwetse mond op mond reclame zou je kunnen zeggen, maar ook de nieuwe media zoals Instagram helpen ontzettend. Het wereldje wordt daardoor kleiner en dat zorgt ervoor dat ook buitenlandse voetballers mijn werk zien en mij boeken. Maar uiteindelijk is creativiteit de sleutel tot succes. Tegenwoordig gaan mensen tatoeëren omdat er geld mee te verdienen valt, maar de basis ligt toch echt bij het tekenen en het creëren van je eigen stijl. Daarvoor komen mensen, en dus ook de voetballers, naar mij toe. Van Amsterdam tot Groningen en Arnhem (zie foto hieronder) tot Eindhoven.

tattoo-shop-eindhoven

David Beckham is misschien wel de meest bekend (ex-)voetballer met tattoo’s. Wat vind je van zijn creaties?

Ik weet toevallig dat David Beckham een vaste tatoeëerder heeft. Ik heb zijn tattoo’s nooit van dichtbij bekeken, maar het geheel vind ik mooi. Het feit dat we het nu over voetballers hebben betekent overigens niet dat ik verder écht iets met voetbal heb. Ik ga nu wel vaker een wedstrijd kijken, alsof je kleine broertje meedoet, maar verder is voetbal geen hobby van me.

Wat is de meest bijzondere tattoo die je gezet hebt?

Dat heeft misschien niet zozeer met de tattoo op zich te maken, maar de eerste keer dat je buitenshuis, of zelfs in het buitenland, bij een voetballer op bezoek gaat is wel heel bijzonder. Daar sta je dan opeens met je hele hebben en houden een voetballer te tatoeëren in zijn woonkamer. Toevallig ben ik afgelopen weekend weer naar Engeland gevlogen om een paar Premier League spelers te tatoeëren. Meestal gaat zoiets heel last minute, maar dat is wel leuk.

tattoo-lines-linda-1

Voetballers zonder tattoo zijn inmiddels een uitzondering. Is het een trend of gaat dit blijven?

Je kunt wel zeggen dat de populariteit in de afgelopen 6 a 7 jaar echt flink is toegenomen. In de voetbalwereld misschien zelfs nog wat later dan daarbuiten. Ik denk niet dat het voor altijd zo gaat blijven. Doordat steeds meer mensen tattoo’s hebben wordt het voor sommige mensen waarschijnlijk minder interessant om er eentje te nemen. Daarbij denk ik dat alles wat omhoog gaat ook weer een keer omlaag gaat komen.

tattoo-lines-eindhoven

Niet elke voetballer wil met zijn gezicht op de Instagram van Tattoo Lines verschijnen, maar toch herken je er ongetwijfeld een heleboel (waaronder één van die bekende Premier League spelers). Check zelf maar. Ook Memphis is sinds zijn PSV tijd al een vaste klant en die gigantische leeuw op zijn rug komt dan ook van Linda af. Heel vet!

Inkep up @kylewalker2 the other day. He didn’t even flinch??

Een foto die is geplaatst door Linda (@tattoolines) op

Look who we are welcoming to the tattoofamily!?. @delealli36 #tattoo #tattooistartmag #inkjunkeyz #tattoolines #london

Een bericht gedeeld door Linda (@linda_tattoolines) op