7 tekenen van een ongeschikte nummer 10

De nummer 10 is een magische positie in het voetbal. Die wordt namelijk ingevuld door het genie van het team. De man die de spits alleen voor de keeper zet met geniale steekballetjes, goals maakt met schitterende afstandsschoten, aanspeelbaar is en altijd de vrije man weet te vinden. Het kan echter ook zo zijn dat jullie nummer 10 absoluut geen genie is en dan herken je hem aan deze punten.

Geen schot

Krijgt hij er maximaal een rollertje uitgeperst of ontbreekt bij elk afstandsschot alle richting, dan staat hij wellicht niet op de goede positie. De nummer 10 komt namelijk het meeste in aanmerking om van afstand op goal te knallen, dus zorg ervoor dat er iemand staat die dat een beetje kan.

Geen goede pass/steekbal

Als man achter de aanval ben je de aangewezen persoon om de aanvaller voor de keeper te zetten. Daar is een goede pass voor nodig, want anders worden alle ballen onderschept en creëer je welgeteld 0 kansen. Bestudeer anders eens wat beelden van spelers als Isco en de Bruyne.

Temporada nueva ilusiones nuevas!?así se empieza!⚽️⚽️⚽️

Een bericht gedeeld door Isco Alarcon Suarez (@iscoalarcon) op

Is ontzettend lui

Ondanks dat de nr. 10 de meest aanvallend ingestelde middenvelder is, wordt er zo af en toe wel van verwacht dat hij zijn man volgt. Voelt jullie aanvallende middenvelder zich daar te goed voor en verdedigt hij niet mee, dan verdient hij een schop onder de kont. Verdedigen is namelijk een groot onderdeel van voetbal.

Ziet het spelletje niet

Als hij de bal ontvangt gaat hij ermee aan de wandel en probeert hij eerst een paar man te passeren voordat hij een keer om zich heen kijkt. Kijk een keer om je heen, zoek de vrije man en laat de bal het werk doen. Er wordt namelijk verwacht dat je de bal op een presenteerblaadje aan je medespelers geeft.

Scoort liever dan een assist geven

Als je een professionele voetballer op de nummer 10 positie vraagt wat hij liever doet: een assist geven of een goal maken, dan zal 99% zeggen dat het de assist is. Niet dat hij niet mag scoren, maar de nummer één prioriteit op deze positie is het spel verdelen en via steekballen en ragfijne passes de aanvallers in scoringspositie brengen.

Good way to end the preparation. Bring on next week

Een bericht gedeeld door Kevin De Bruyne (@kevindebruyne) op

De techniek van een sloper

Ballen springen van de voet af en een mannetje uitspelen is een onmogelijke opgave. De nummer 10 is normaal gesproken een zeer verfijnde voetballer die het niet van hard werken moet hebben, maar zijn plek verdient door de klasse die hij heeft. Doet die van jullie alles met horten en stoten, dan is het wellicht verstandig om hem een plekje naar achter te schuiven.

Speelt graag verstoppertje

Je hebt hem weer eens de hele wedstrijd niet gezien. Tussen de linies zwerven en vrij lopen snapt hij niet echt. Soms moet je even een aantal meters maken om los te komen van je tegenstander. Als de nummer tien statisch op z’n positie blijft staan is hij makkelijk te verdedigen en zal hij nooit beslissend worden.

Lees ook: 6 tekenen van een ongeschikte buitenspeler