‘The Best’ is FIFA’s vervanger van de Gouden Bal

Laatst werd bekend gemaakt dat France Football weer de volledige verantwoordelijkheid zou krijgen over de Ballon d’Or verkiezing waarin de beste voetballer ter wereld verkozen wordt. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat de FIFA zelf zo’n awardshow niet meer gaat houden. In tegendeel, want ze organiseren op 9 januari in Zurich ‘The Best FIFA Football Awards’. Er zijn nog genoeg gelijkenissen met de Ballon d’Or, maar er is in ieder geval één verbetering: de fans krijgen een zwaardere stem in het proces.

fifa-the-best

Bij de nieuwe stem-procedure krijgen de fans de mogelijkheid om te beslissen wie de beste spelers en coaches in het mannen- en vrouwenvoetbal van 2016 zijn. In totaal zal 50% van de stemmen van aanvoerders en hoofdcoaches van nationale teams komen, terwijl de andere 50% verdeeld wordt tussen een online poll (fans) en stemmen van media-personeel (in totaal 200 personen) wereldwijd.

De ceremonie betaat uit 8 awards, waaronder één volledig nieuwe: ‘The FIFA Fan Award’. Een groep experts zullen gedenkwaardige supporter-momenten van het hele jaar samenvoegen en vervolgens is het aan de fans zelf om te bepalen wie de beste voetbalfan van het jaar wordt. Ook het beste elftal van het jaar wordt anders ingevuld dan normaal. Vanaf dit jaar zal die bepaald worden door de voetballers zelf van over de hele wereld. Dit zijn alle awards:

  1. The Best FIFA Men’s Player 2016
  2. The Best FIFA Women’s Player 2016
  3. The Best FIFA Men’s Coach 2016
  4. The Best FIFA Women’s Coach 2016
  5. The FIFA Puskás Award 2016
  6. The FIFA Fair Play Award 2016
  7. The FIFA Fan Award 2016
  8. FIFA FIFPro World11

Vanaf deze week gaat het allemaal van start met de bekendmaking van verschillende shortlists. Vanaf 4 november tot 22 november kan er gestemd worden. Op 3 december wordt de laatste lijst van 3 genomineerde per award bekend gemaakt worden.

Leestip: Dit zijn onze 10 favorieten voor de Ballon d’Or 2016