Engelse clubs harken miljoenen aan sponsorgeld binnen met trainingskleding

Er is een nieuwe trend gaande in de top van het Engelse voetbal en dat gaat het gat met de Nederlandse en eigenlijk alle andere clubs alleen maar verder vergroten. Behalve de gigantische bedragen die ze binnen krijgen via tv-gelden en de sponsor op de wedstrijdshirts, cashen ze nu ook flink op hun trainingskleding. Manchester United begon hier al mee in 2011 toen DHL pronkte op de collectie. Liverpool en Chelsea zijn inmiddels ook om en harken op deze manier miljoenen per jaar binnen.

Man Utd training

Bedragen

United begon met een 4-jarige deal met DHL wat de club zo’n 40 miljoen pond moest opleveren, maar na 2 jaar kocht de club uit Manchester dit contract af. Dat deden ze om de onderhandeling te starten met AON die weg ging van het shirt, maar nog wel op de trainingscollectie wilde staan. Daar betalen ze naar verluid 120 miljoen pond voor in acht jaar tijd.

Ook Chelsea boert goed met sponsor Carabao op de trainingscollectie, want het energiedrankje betaalt ongeveer 30 miljoen pond voor een 3-jarige deal. Van de deal tussen Liverpool en BetVictor weten we het exacte bedrag niet, maar dat zal vergelijkbaar zijn met eerder genoemde bedragen.

Chelsea Conte training

Waarom investeren in trainingskleding?

Dat heeft alles te maken met de mate waarin clubs in het nieuws komen. Zeker internationale topclubs worden 24 uur per dag gevolgd en je ziet ze daarom ook regelmatig in trainingskleding op nieuwssites en social media staan, vooral tijdens de voorbereiding. Al deze exposure is natuurlijk geld waard en dat is dan ook de reden waarom bedrijven investeren in trainingskleding.

Plus, ze betalen veel minder om op het trainingsshirt te staan ten opzichte van het wedstrijdshirt. Ook de verkoop van trainingskleding wordt steeds meer gestimuleerd door indrukwekkende designs, zoals bij het pre-match shirt van United.

Toekomst

In de nabije toekomst verwachten we dat Engelse clubs als Arsenal, City en Tottenham snel zullen volgen met een extra sponsor. Het zal echter niet alleen bij Engeland blijven, want Barcelona is er al mee bezig en dat zal het startsein vormen voor alle andere Europese topclubs. Het gat met de top wordt dus groter en groter. Gelukkig is onze ‘Mickey Mouse-league’ spectaculair genoeg.

chelsea training

Leestip: De trainingscollectie van Manchester United is heel stijlvol