Dit is het tragische verhaal van Ronaldo’s alcohol verslaafde vader

Cristiano Ronaldo staat al jaren bekend als één van de, en volgens velen zelfs dé beste voetballer ter wereld. Inmiddels leeft hij dan ook een zeer luxe leven en harkt hij de vele miljoenen binnen. Vroeger was dat heel anders, want zijn jeugd was niet bepaald makkelijk. Dat had voornamelijk te maken met zijn vader, die een zware alcoholist was.

Een moeilijke jeugd

Ronaldo was geboren in een familie die het niet al te breed had. Kerstmissen en verjaardagen werden regelmatig overgeslagen en hij en zijn drie broers en zussen deelde een kleine slaapkamer. Niet ideaal dus, maar het grootste probleem was zijn vader, Jose Dinis Aveiro. Hij was een voormalig soldaat en vocht in een onpopulaire oorlog die moest voorkomen dat de kolonie van Angola zijn vrijheid won. Daar werd ook de basis gelegd voor zijn alcohol probleem die hem later fataal werd.

✌️

Een bericht gedeeld door Cristiano Ronaldo (@cristiano) op

Volgens een ESPN artikel werkte Aveiro na zijn dienst bij het leger weinig en dronk hij veel. Zijn geld raakte altijd op en hij rekende dan op vrienden en familie om drank voor hem te kopen. Niet geheel verrassend zorgde dit voor problemen bij het thuisfront. Zijn kinderen sloeg hij niet, maar Ronaldo’s moeder wel. Er leek echter een positieve verandering in het leven van de familie te komen toen Cristiano doorbrak als voetballer en uiteindelijk een droomtransfer maakte naar Manchester United.

Shirts van Ronaldo verkopen om alcohol te kopen

Niets bleek minder waar. Aveiro bleef het beetje geld wat hij verdiende uitgeven aan alcohol en hij verkocht Ronaldo’s United shirtjes zelfs om drank te kunnen kopen. Twee jaar nadat zijn zoon voor United tekende gaf de lever van Aveiro het op. Hoewel de relatie tussen Ronaldo en zijn vader inmiddels bekoeld was liet hij Aveiro toch naar Engeland vliegen om hem te behandelen. Helaas was het al te laat.

Estarás sempre connosco. Parabéns, pai. Parabéns, avô.??❤️

Een bericht gedeeld door Cristiano Ronaldo (@cristiano) op

Op 52-jarige leeftijd stierf Dinis Aveiro in Londen onder de zorg van zijn zoon. Ondanks alles heeft Ronaldo hem niet de rug toegekeerd en heeft hij een portret van zijn vader in zijn huis staan. Het maakt nog maar eens duidelijk wat voor een vechter Ronaldo is en dat zijn talent maar de helft van zijn succes is. Wellicht heeft zijn moeilijke jeugd en een alcohol verslaafde vader hem juist de kracht gegeven om het maximale uit zijn carrière te halen. Wij kunnen er in ieder geval niets dan héél veel respect voor hebben.

In de categorie tragische verhalen past trouwens ook wel die van de gevallen Braziliaanse held Adriano. Zanetti onthulde daar nog een hartverscheurend verhaal over.

Bron: Football Shirt Collective