Trainen met hoge temperaturen? Hier moet je op letten

Het is de afgelopen dagen en komende dagen heet met temperaturen waar we eigenlijk niet voor gemaakt zijn en temperaturen die zeker niet gemaakt zijn om bij te gaan sporten. Elke beweging voelt als één teveel en het zweet staat non-stop op je rug. Toch wil je eigenlijk wel aan je conditie of fysiek gaan werken, maar is dat wel veilig?

Trainen tijdens deze warme dagen kan gelukkig wel, maar kies dan een goed moment uit zoals ’s avonds of ’s ochtends. Ga er wel vanuit dat je prestaties altijd minder zullen zijn. Omdat je hartslag bij hoge temperaturen altijd hoger ligt zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Je wilt namelijk niet knock-out gaan halverwege je hardloopronde vanwege de hoge temperaturen.

Veel water drinken

Dit komt natuurlijk niet als een verrassing, maar toch moet je hier even bij stil staan. Krachttrainer Emil Hodzovic zegt er het volgende over: “Bedenk je van tevoren hoe veel vocht je nodig hebt, en drink meer dan dat. Alles wat je eruit zweet moet weer aangevuld worden, en je verliest liters per uur. Meer dan dat je kunt drinken.” Zelfs na het sporten moet je nog uren flink door blijven drinken. Als je echt een zware training voor de boeg hebt kun je het beste sportdrank met elektrolyten drinken. “Dit zal je prestaties niet verbeteren, maar je herstel waarschijnlijk wel.”

sportdrank

Lees de signalen van je lichaam

Het is belangrijk dat je niet opeens van trainingsroutine verandert als het zo warm is. Als je op een andere manier traint geeft je lichaam waarschuwingssignalen af die je misschien niet meteen begrijpt. Signalen zoals een licht gevoel in je hoofd, een warme en rode huid, vaag zien, extreme vermoeidheid en een slap gevoel, een erg hoge hartslag of zelfs overgeven betekenen maar één ding: de schaduw in en water drinken. Luister naar je lichaam!

Let op de luchtvochtigheid

Het gevaar van een hoge luchtvochtigheid zit ‘m in het feit dat er minder vocht vanuit je huid verdampt. Dit heeft namelijk gevolgen voor je natuurlijke afkoelmechanismes. “In vochtige hitte wordt zweet minder effectief en daarom zou je minder zwaar moeten trainen”, zegt Hodzovic. Volgens hem is het aan te raden om een ijszak mee te nemen naar de training om je lichaam snel af te laten koelen. Een potje voetbal raadt hij bij deze temperaturen eigenlijk af, omdat competitieve trainingen niet ideaal zijn bij deze hitte. “Je bent daardoor namelijk geneigd meer te geven dan dat je eigenlijk in je hebt.” Hou het dus bij wat loopwerk of wat pass- en trapvormen.

Bron: Men's Health