Doet jullie trainer deze dingen? Dan is hij de oorzaak van jullie nederlagen

Jullie hebben een prima selectie en zijn op papier beter dan bijna elke tegenstander. Toch staan jullie niet bovenaan, want hiervoor verliezen veel teveel punten. Het kan natuurlijk gebeuren dat niet iedereen wekelijks zijn niveau haalt, maar heb je er wel eens aan gedacht dat de trainer wel eens het probleem kon zijn. Als hij de volgende 5 dingen doet dan is hij waarschijnlijk oorzaak #1.

Spelers op verkeerde positie

Dit is een veelvoorkomende fout. Je hebt trainers die ineens bepaalde kwaliteiten in iemand zien die er gewoonweg niet zijn. Hierdoor kan het voorkomen dat jullie boomlange CV opeens doodongelukkig op rechtsback staat of de spits naar de buitenkant wordt verplaatst. Trainers moeten zorgen dat spelers hun sterke punten benutten, anders verandert elke voetballer in middelmatig materiaal.

Onhaalbare tactiek

Is de verdediging jullie zwakke plek, maar blijft de trainer toch een aanvallend 3-4-3’tje hanteren. Ai, dat levert ongetwijfeld veel tegendoelpunten op. Een misplaatste tactiek is funest voor elke ploeg en leidt gegarandeerd tot verliespunten. Maak duidelijk dat de coach zijn stijl aanpast naar het spelersmateriaal. Zoals Van Gaal dat in Brazilië ook deed.

Verpest spelplezier

Is elke training hetzelfde? Heerst er een strafkamp-achtig regime rondom het team? Loopt de trainer jullie de hele wedstrijd af te zeiken? Grote kans dat je dan met veel tegenzin naar het veld. Dat motiveert natuurlijk niet en speelt mogelijk een grote factor in de tegenvallende prestaties.

Hanteert geen discipline

Een trainer die er continu bovenop zit is misschien niet fijn, maar een gebrek aan regels en naleving ervan kan ook een nadelige uitwerking hebben op teamprestaties. Het zorgt voor onderlinge frustraties en spelers gaan er de kantjes vanaf lopen. Dat is niet de basis voor succes.

Gebrek aan teambuilding

De trainer hoeft echt niet elke week met jullie te gaan paintballen, maar het stimuleren van een saamhorigheid zorgt dat spelers voor elkaar door het vuur gaan. Vaak is gezamenlijk in de kantine blijven hangen en een paar pilsjes drinken al voldoende. Of een keertje samen op stap doet ook altijd wonderen.

Mocht je trouwens op zoek zijn naar een vet teamuitje, dan moet je dit bierhotel eens checken. Heel vet!