Het fortuin dat handelshuis Man City aan de verkoop van jeugdspelers verdient

Door het grote geld dat er in de Premier League rondgaat ontstaat er een groot gat met de rest van de wereld, is de gemiddelde transferwaarde van spelers gigantisch gestegen én worden legio jeugdspelers weg gekaapt over de hele wereld. Die jeugdspelers krijgen zelden een kans en worden vooral gebruikt als handelwaar. Gratis tot heel cheap aantrekken om vervolgens met winst te verkopen. Van alle teams in Engeland doet Manchester City dat veruit het beste.

Handelshuis Manchester City

Mirror Sport heeft een onderzoek gedaan naar de transfers van academy players (jeugdspelers) in de laatste vier seizoenen en daaruit wordt duidelijk wat voor een handelshuis de jeugdacademie van City is. In vier seizoenen heeft City namelijk ruim €80 miljoen verdiend aan jeugdspelers met 10 of minder wedstrijden in het eerste van de club. Iets meer dan €50 miljoen werd verdiend aan jeugdspelers die nooit een wedstrijd in het eerste speelde.

Je kunt het zien als goede scouting en business, maar eigenlijk is het best treurig dat spelers als Jadon Sancho (die het nu geweldig doet bij Dortmund), Angus Gunn en Jason Denayer nooit een kans hebben gekregen.

Wat de andere topclubs aan hun jeugdspelers verdienen

Maar hoe doen de rest van de topclubs in de Premier League het als handelshuis van talent? Nou, een stuk minder goed. Hieronder een lijstje met de bedragen die de clubs de afgelopen vier seizoenen aan hun jeugdspelers verdient hebben die minder dan 10 wedstrijden in het eerste gespeeld hebben.

  • Arsenal €13.2 miljoen
  • Chelsea €7.4 miljoen
  • Liverpool €3.8 miljoen
  • Manchester United €11.1 miljoen
  • Tottenham Hotspur €13.4 miljoen

In totaal verdienden de zes topclubs een kleine €130 miljoen aan hun jeugdspelers in de laatste vier seizoenen. Gigantische bedragen die het financiële verschil met de rest van de wereld alleen maar groter zal maken.

De talenten van de Engelse topclubs en de talenten die daar juist zijn vertrokken zijn goed vertegenwoordigd in de lijst met 125 beste FIFA 19 talenten, wonderkids en hun groeipotentie.