Door dit simpele trucje ga je 5 procent sneller rennen

Tijdens een wedstrijd kunnen de details het verschil maken. Nét niet bij die ene bal kunnen of in de slotfase tijdens een sprintduel afgetroefd worden zijn daar voorbeelden van. Waarschijnlijk denk je dat je daar niets aan kunt doen, omdat je simpelweg niet snel genoeg bent. Toch kun je daar wel wat aan doen, want er zijn trucjes die jou net een paar procent sneller gaan maken. Ook in die laatste minuten. Het enige wat je ervoor nodig hebt staat gewoon bij jullie thuis in het keukenkastje.

Vijf procent sneller rennen

Onderzoekers van de University of Georgia ontdekten dat een oplossing van water en suiker het verschil kan maken. Wanneer getrainde hardlopers 8 keer hun mond spoelden met deze oplossing tijdens een run van 13 km, waren ze sneller dan de hardlopers die alleen spoelden met water.

Ze renden de afstand zelfs drie minuten sneller volgens de onderzoekers. Een verbetering van ongeveer vijf procent. Ze slikten de oplossing overigens niet door, maar toch leverde het suikerwater calorieën. Dat is waarschijnlijk de belangrijkste reden voor de verbetering. De renners die spoelden met een mengsel van water en kunstmatige zoetstof zagen geen verbetering.

Volgens de onderzoekers triggert de energie die uit het kleine beetje suiker komt bepaalde gedeeltes in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor je motoriek. Dat verklaart waarom het uithoudingsvermogen verbetert. Deze truc werkt het beste wanneer je tussen de 10 en 15 kilometer aflegt. Dat komt dus bijna overeen met de afstand die een gemiddelde voetballer aflegt.

Natuurlijk zijn hardlopen en voetbal compleet andere sporten, maar dat het trucje je uithoudingsvermogen en totale motoriek verbetert is een feit. En dat zijn dus net die details die het verschil kunnen maken. Wil je echt 90 minuten lang vollebak kunnen? Dan is deze sprintoefening perfect.

Bron: Men's Health