Twee competities introduceren gele en rode kaarten voor trainers en staf

Kun jij je ook zo ergeren aan trainers die bij elke arbitraire beslissing helemaal uit hun plaat gaan? Wij in elk geval wel. Sommigen gaan zo ver dat ze wel eens op de tribune belanden. Zo’n verwijzing kun je zien als een rode kaart, maar in Australië vind dit weekend een test plaats waarbij trainers en staf zowel gele als rode kaarten kunnen krijgen.

Bidons gooien

De regels die het aankomende weekend in de A-league, en zowel de W-league (vrouwenvoetbal), worden gehanteerd zijn als volgt. Een gele kaart wordt uitgedeeld wanneer stafleden vaak hun gebied verlaten, ontevreden uiten of sarcastisch naar officials klappen. Rode kaarten worden direct uitgedeeld bij beledigend taalgebruik, agressie ten opzichte van de tegenstander, spugen of (en dit is misschien wel de grappigste) het gooien van bidons.

Meer respect

De baas van de Australische voetbalcompetities Greg O’Rourke hoopt dat deze test ervoor zorgt dat er meer respect wordt getoond op (en dus vooral ook langs) het voetbalveld. “Het is een sterke boodschap die onderschrijft dat vervelend gedrag ten opzichte van officials en de tegenstander onacceptabel is en tot consequenties leidt.”

Wellicht dat we in Nederland binnenkort ook zoiets gaan zien? We zijn benieuwd of het gaat helpen.