De 8 types fruit die niet mogen ontbreken in een sportdieet

Je kunt zoveel trainen als je wilt, maar zonder dat je het combineert met goede en gezonde voeding zullen de resultaten tegenvallen. Fruit speelt hierin een belangrijke rol doordat het je voorziet van de nodige vitaminen en doordat het een ideaal tussendoortje is. Hoewel we voorop willen stellen dat je altijd goed bezig bent als je fruit eet, is het ene type fruit toch meer geschikt in een sportdieet dan het andere type. Dit zijn de types fruit die in ieder geval niet mogen ontbreken als we uitgaan van een gezond en gebalanceerd eetpatroon dat gericht is op gewichtsbehoud of verlies.

Appel

De appel bevat gemiddeld 42 kcal per 100 gram, dus met een gemiddeld gewicht van 150 gram komt dat ongeveer neer op 80 calorieën die je binnenkrijgt na het eten van een appel. Daarnaast bevatten ze per 100 gram 10 gram aan suikers, wat voor fruit vrij laag is. De grootste voordelen van de appel zijn de verzadigingswaarde en vezels.

Bosbessen

Ze bevatten per 100 gram wat meer calorieën en suikers dan een appel (75 kcal en 14 gram suikers), maar net als de appel zijn bosbessen rijk aan vezels (6,6 gram per 100 gram). Ze zorgen ook voor een verzadigd gevoel, waardoor je honger voor enige tijd gestild is.

Kiwi

De kiwi is een uitblinker op het gebied van een verzadigd gevoel geven en zit bomvol vitamines. Ten opzichte van de appel en bosbessen bevatten ze weinig calorieën en suikers (48 kcal en 7,5 gram suiker per 100 gram).

Perzik

De perzik is een zoet stuk fruit, maar toch valt het suikergehalte behoorlijk mee en daarom past ‘ie goed in een sportdieet. Per 100 gram bevatten ze 39 calorieën en 8,2 gram suiker. Tenslotte is het ook nog eens een goede bron van kalium en die stof helpt bij het behouden van een gezonde bloeddruk.

Granaatappel

Door het hoge suikergehalte (12 gram per 100 gram gewicht) is dit een belangrijke bron van vitamine c, kalium en polyfenolen. Dat zijn chemische verbindingen die goed zijn voor het hart en je cholesterol. De polyfenolen hebben daarnaast ook nog eens sterke ontstekingsremmende eigenschappen. Toch wordt aangeraden rustig aan te doen met de granaatappel vanwege het suikergehalte.

Aardbei

Hiervan denkt men altijd dat ze vol met suikers zitten, maar dat is niet zo. Het hoofdingrediënt is namelijk water met zo’n 89,3 gram per 100 gram gewicht. Suiker is met 5,4 gram veel minder aanwezig en daarnaast bieden ze ook nog vezels en eiwitten.

Framboos

De framboos mag echt niet ontbreken. Met weinig calorieën (48 gram per 100 gram gewicht), slechts 5,2 gram suiker en veel eiwitten en vezels is dit type fruit een echte must. Ook op het gebied van anti-oxidanten zijn ze koning te rijk.

Sinaasappel

Niet te verwarren met sinaasappelsap, want dan verlies je een hoop goede voedingswaarden. Ze zijn rijk aan vitamine C, kalium, calcium, zelfs eiwitten en minder suiker dan dat je zou denken met 9 gram per 100 gram gewicht.

Verrast dat de banaan er niet tussen staat? Dat komt doordat ze veel suiker bevatten (18,2 gram per 100 gram gewicht) en minder eiwitten dan de meeste denken. Toch is de banaan wel een goede optie als je snel energie nodig hebt.

Leestip: Dit zijn de 5 slechtste voedingstips ooit

Bron: Manners