Dit is alles wat je moet weten over de nieuwe UEFA Nations League

Deze week is een nieuwe landencompetitie gestart, genaamd de UEFA Nations League.  Een competitie veel nutteloze vriendschappelijke wedstrijden moet gaan vervangen. De 55 leden van de UEFA zullen aan deze competitie meedoen, en daar hoort natuurlijk ook Nederland bij. Maar hoe gaat het eruit zien? Hieronder leggen we alles even uit.

UEFA Nations League

De 55 landen zijn opgesplitst in 4 groepen, ook wel leagues genoemd (A, B, C & D), afhankelijk van de positie op de UEFA ranglijst van 15 november 2017. In League A zullen de beste 12 landen zitten, in League B de nummers 13 t/m 24 en zo verder. Je kunt het eigenlijk het beste zien als vier divisies, waarvan League A de Eredivisie is, League B de Jupiler League, enzovoorts. De leagues worden opgedeeld in 4 poules. De winnaars van de poules in League A gaan in de zomer van 2019 de halve finales en finale spelen tijdens ‘The Final Four’.

En de andere landen dan? Die strijden om promotie naar een hogere League. Degraderen is echter ook mogelijk. Van elke poule degradeert de nummer laatst en promoveert de nummer één. Klinkt een beetje verwarrend allemaal, maar in onderstaande afbeelding wordt het wat duidelijker gemaakt.

De groepen

League A (4 poules met 3 teams): Duitsland, Portugal, België, Spanje, Zwitserland, Frankrijk, Engeland, Italië, Polen, Kroatië, IJsland en Nederland.

League B (4 poules met 3 teams): Rusland, Noord-Ierland, Slowakije, Zweden, Wales, Oekraïne, Bosnië-Herzegovina, Oostenrijk, Turkije, Ierland, Denemarken en Hongarije.

League C (1 poule van 3 teams en 3 poules van 4 teams): Slovenië, Albanië, Montenegro, Servië, Schotland, Tsjechië, Roemenië, Griekenland, Bulgarije, Israel, Noorwegen, Cyprus, Finland, Estland en Azerbeidzjan.

League D (4 poules van 4 teams): Litouwen, Wit-Rusland, Georgië, Armenië, Macedonië, Faeröer, Luxemburg, Letland, Moldavië, Kazachstan, Liechtenstein, Andorra, Malta, Kosovo, San Marino en Gibraltar

De voordelen van deze competitie zijn dat er minder nutteloze vriendschappelijke wedstrijden gespeeld worden, meer wedstrijden die ergens om gaan, meer wedstrijden voor de UEFA ranking en playoff plekken voor het EK 2020. De Nations League gaat er overigens niet voor zorgen dat de spelers nóg meer wedstrijden moeten spelen, want ze vervangen dus veel vriendschappelijke wedstrijden.

Bron: UEFA