Kom jij ’s ochtends je bed niet uit? Blijkbaar kun je daar niets aan doen

We hebben allemaal wel iemand in het team die bijna altijd wel wat te laat is op de wedstrijddag omdat ‘ie zich verslapen heeft, toch? Super irritant en het liefst zou je diegene de hele wedstrijd voor straf op de bank zetten, maar nu blijkt dat hij daar helemaal niets aan kunt doen. Deze personen zouden namelijk ook moeilijker in slaap komen ’s avonds en hebben een genetische mutatie die hun biologische klok vertraagt.

DSPD

Uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in Cell werd geconstateerd dat mensen met mutaties in het gen CRY1 gemiddeld 2 tot 2,5 uur later wakker worden dan de personen zonder die variant. Onderzoeker Alina Patke heeft er het volgende over te zeggen: ‘Dragers van de mutatie hebben langere dagen dan ze krijgen van de planeet, dus zijn ze eigenlijk hun hele leven aan het inhalen.’ Dit probleem wordt meestal aangeduid als vertraagde slaapfasesyndroom, of DSPD. Tot overmaat van ramp kan het ook nog eens serieuze gevolgen voor je gezondheid hebben zoals depressie, diabetes en cardiovasculaire aandoeningen. Volgens onderzoeken heeft tot wel 10% van de bevolking last van DSPD.

Dus, conclusie: die slaapkop heeft geen slechte bedoelingen, hij kan er gewoon niets aan doen. Tenzij hij die avond ervoor ongelofelijk hard gezopen heeft natuurlijk.

Wist je dat je als sporter ook beter niet in een te warme ruimte kunt slapen? Waarom dat zo is lees je hier.

Bron: Gewoonvoorhem