Valencia eert overleden blinde supporter met standbeeld in het stadion

Hoewel we natuurlijk graag naar de Messi’s en Ronaldo’s van deze wereld kijken op de velden, zou het voetbal natuurlijk niks zijn zonder fans. De ene fan support zijn club wat fanatieker dan de ander, maar niemand komt in de buurt bij de inmiddels overleden Vicente Navarro Aparicio. Deze ‘oerfan’ (bijna letterlijk) heeft namelijk een wel heel bijzonder verhaal en dat heeft hem iets heel bijzonders opgeleverd.

Het bijzondere verhaal van Vicente

Vicente was fan van het eerste uur en is Valencia CF lid nummer 18. Vanaf de eerste thuiswedstrijd van de club in het Mestalla miste hij er geen een en ook uitwedstrijden bezocht hij (bijna) allemaal, inclusief de gewonnen finale van de Copa del Generalísimo (nu Copa del Rey) tegen Athletic Bilbao. Door problemen met zijn netvlies verloor hij op 54-jarige leeftijd zijn zicht en dus kon hij zijn favoriete team nooit meer zien spelen. Dat weerhield hem er echter niet van om naar het stadion te blijven komen.

Samen met zijn zoon ging hij nog iedere wedstrijd naar het Mestalla, want hij wilde de sfeer in het stadion blijven voelen. Zijn zoon moest hem vertellen wat er op het veld gebeurde. Zo was Vicente er bijvoorbeeld ‘gewoon’ nog bij toen Valencia in 2004 de dubbel won (kampioen & UEFA Cup). Dat jaar beschreef Vicente als het gelukkigste jaar uit zijn leven.

Standbeeld in het Mestalla

Twee jaar geleden overleed Vicente, maar vanaf komend seizoen (dan bestaat de club 100 jaar) zit hij gewoon weer in het stadion, inclusief bril en blindengeleidestok. Niet in levende lijven, maar als als bronzen standbeeld op stoel 164, rij 15. In onderstaande video wordt het bijzondere verhaal nog eens verteld door de zoon die hem zo lang moest voorzien van commentaar tijdens de thuiswedstrijden in het stadion. Schitterend.

Dit soort verhalen zijn toch wel de mooiste die het voetbal kan produceren. Ook een applausje voor Valencia alstublieft, want dit is een prachtig gebaar.