Het verhaal van Bob Marley en zijn grote liefde: the Beautiful Game

Het is vandaag 4/20 en dat is natuurlijk dé dag voor alle stoners onder ons. Wietlovers over de hele wereld stonden vandaag op met een jointje en gaan waarschijnlijk de hele dag chillen met de muziek van één man op de achtergrond: Bob Marley. Een absolute legende uit de muziekindustrie, maar hij had behalve wiet en reggae nog een grote liefde: voetbal.

Bob Marley & voetbal

Als Bob geen muziek aan het maken was, was hij samen met The Wailers wel met een bal bezig en overal waar hij naartoe ging nam hij een voetbal mee. Sommigen zeggen dat hij zelfs goed genoeg was voor een prof-carrière, maar die geruchten worden ook wel eens tegengesproken. Waar geen twijfel over bestaat is hoe belangrijk het voetbal voor hem was. Hij had het simpelweg nodig. ‘Als ik voetbal ben ik ook muziek aan het maken’ en ‘football is freedom’, zijn bekende uitspraken van Bob Marley.

Misschien nog wel de bekendste is de volgende: ‘Als je mij echt wil leren kennen moet je een keer een potje voetballen tegen mij en The Wailers.’ Behalve een liefhebber van de sport was hij ook groot fan van een club. Hij volgde Santos FC op de voet, voornamelijk vanwege zijn liefde voor de Braziliaanse legende Pelé.

Marley wilde altijd omringd zijn door voetbalmensen en hij maakte Alan ‘Skill’ Cole, Jamaica’s meest geliefde speler van dat moment, zelfs zijn tourmanager voor een groot gedeelte van de ’70’s. Cole speelde in de North American Soccer League voor de Atlanta Chiefs en zijn aanwezigheid heeft gegarandeerd geholpen bij de integratie van voetbal in het dagelijkse leven van Marley en The Wailers.

Vaak zocht hij naar mogelijkheden om op serieuzer niveau te voetballen, waaronder een aantal formeel georganiseerde wedstrijden met andere muzikanten, journalisten en soms zelfs professionele voetballers. Eén van deze wedstrijden leidde tot een blessure die ervoor zorgde dat hij zich bewust werd van de melanoom die hem uiteindelijk zijn leven kostte op 36-jarige leeftijd.

Een veel te vroeg einde voor zo’n legende, maar zijn muziek leeft voort. Ook in het voetbal, want bij elke wedstrijd van Ajax galmt ‘Three Little Birds’ door het stadion. Een mooier eerbetoon aan Bob Marley is er eigenlijk niet.

Bob Marley en Jimi Hendrix

Leestip: Hoe Pablo Escobar van Colombia een voetbalgrootmacht maakte

Bron: Paste Magazine